Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

22 februari 2011, 15.05 uur

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft vorige week een granaat geruimd die werd aangetroffen op het strand van Scheveningen. De granaat werd geïdentificeerd als een lege Duitse lichtgranaat van 8,8 cm. Een overzicht van Defensie-operaties tussen 14 en 20 februari.

Een reddingshelikopter van het Defensie Helikopter Commando heeft vorige week een patiënt vanaf Ameland vervoerd naar Medisch Centrum Leeuwarden.

Operaties in het buitenland:

Kapitein-ter-zee Ludger Brummelaar (r) overhandigt de contingentsvlag aan kolonel Rob van Oirschot (l) en bekrachtigt hiermee de overdracht. (Foto: ministerie van Defensie)

Commandant-overdracht Afghanistan Zaterdag droeg kapitein-ter-zee Ludger Brummelaar op Kandahar Airfield het contingentscommando over aan kolonel Rob van Oirschot. Dit gebeurde ten overstaan van uitgezonden militairen en hoogwaardigheidsbekleders van diverse internationale coalitiepartners.

Raketaanvallen
Kandahar Airfield is afgelopen week beschoten met een raket. Ook op de International Zone in Bagdad zijn 6 raketten afgevuurd. Hierbij vielen aan Nederlandse zijde geen slachtoffers en was geen sprake van materiële schade.

F-16 ondersteunt grondtroepen Zondag hebben F-16's in Zuid-Afghanistan 3 keer hun aanwezigheid kenbaar gemaakt door laag over te vliegen. Daarbij vuurden zij flares af. Het doel van de acties was in 2 gevallen het afschrikken van vijandelijke strijders en eenmaal het voorkomen dat een IED, een geïmproviseerd explosief, werd geplaatst. Er zijn geen wapens ingezet.

Verkenningsteam thuis
Een deel van de 30 functionarissen die eerder zijn vertrokken naar Kunduz voor de komende politietrainingsmissie is terug in Nederland. 7 Personen van het Planning en Liaison Team bleven in Kunduz achter om noodzakelijke contacten te onderhouden en details uit te werken.

Het verkenningsteam heeft afgelopen week vooral gekeken naar de logistieke en infrastructurele mogelijkheden in de steden Kunduz en Mazar-e-Sharif. Daarnaast is nader onderzoek gedaan naar mogelijke werkwijzen voor de Police Operational Liaison en Mentoring Teams.

Redding De Ruyter
Bemanningsleden van Hr. Ms. De Ruyter redden tijdens het havenbezoek aan de Seychellen een Britse man uit het water. De man kreeg kramp tijdens het zwemmen en dreigde te verdrinken. De 2 bemanningsleden zagen de man op 60 meter buiten de kust, zwommen naar hem toe en brachten hem op het droge.

Het marineschip lag afgelopen week in de haven van de Seychellen vanwege een bezoek van de commandant van het NAVO-vlootverband, commandeur Michiel Hijmans, aan de lokale autoriteiten. Ze bespraken de aanpak van piraterij. Momenteel patrouilleert Hr. Ms De Ruyter weer voor de kust van Somalië en vergaart daar inlichtingen.

Komende periode:

Marechaussees naar Italië Nederland zet op verzoek van Italië, van 21 februari tot en met 31 maart, een kustwachtvliegtuig in voor surveillance in het luchtruim tussen Zuid-Italië en Noord-Afrika. De vraag kwam naar aanleiding van de plotselinge instroom van migranten uit de Noord-Afrikaanse landen, de laatste weken op het eiland Lampedusa. Dat heeft minister Leers voor Immigratie en Asiel vrijdag mede namens de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken bekend gemaakt.

Missiegebied uitgelicht:

Hr. Ms. De Ruyter voor een laagstaande zon. Foto: ministerie van Defensie

Kenia
Vanuit Nairobi, Kenia, werkt luitenant-kolonel Paul Vos binnen het counterpiracy program van het United Nations Office on Drugs and Crime aan de bestrijding van piraterij bij de Hoorn van Afrika. Het streven is om piraten niet alleen in de regio te berechten, maar ze daar ook hun straf te laten uitzitten onder humane omstandigheden.

Vos: "We zijn bezig met het inrichten van regionale centra voor de vervolging van de Somalische kapers in Kenia, de Seychellen, Tanzania en Mauritius. Om ervoor te zorgen dat veroordeelden ook in de regio gedetineerd kunnen worden, zijn we bezig met het inrichten en verbouwen van gevangenissen in Puntland en Somaliland naar internationale maatstaven. 5 Weken geleden is in Somaliland een gevangenis na een zeer ingrijpende verbouwing opgeleverd. En ook in Puntland gaat dit gebeuren. Op langere termijn werken we aan de verbetering van de rechtspraak."

Piraten overnemen
De Seychellen hebben inmiddels een intentieovereenkomst getekend met de EU om piraten over te nemen die tijdens antipiraterij-missies zoals Atalanta worden opgepakt. "Vorige week ben ik naar Mauritius geweest, die de overeenkomst naar verwachting ook gaan tekenen", vertelt Paul Vos: "Het zwaartepunt ligt op dit moment bij de Seychellen en Kenia, waarvoor ik optreed als politieadviseur. We bekijken wat nodig is om de politie op peil te brengen. We geven recherche- en leiderschapstraining en uitrusting. Ook leren we ze omgaan met informatie. Analyse van gegevens bestaat daar nog niet, dus dat moeten we van de grond af opbouwen. We leren ze alles nauwkeurig vast te leggen; wie ze wanneer en waar hebben aangehouden. Om zo tot een goede zelfstandige rechtsgang te komen."

Opgescheept
Naast de politie, het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht ondersteunt de VN-missie ook de het gevangeniswezen. Paul Vos stelt dat de nieuwe gevangenissen in combinatie met de `transfertalks' die op dit moment plaatsvinden, het draagvlak van de deelnemende landen enorm vergroten. "Die transferovereenkomsten tussen Puntland, Somaliland en de omliggende landen zorgen er voor dat piraten niet alleen in de regio opgepakt en berecht kunnen worden, maar ook teruggestuurd naar het land van herkomst. Onlangs zijn de eerste 9 illegale vreemdelingen vanuit De Seychellen teruggevlogen naar Puntland, waarvan de regering voortreffelijk meewerkt."