Universiteit Leiden

Snel zebravissen injecteren

De zebravis is erg geschikt om de infectie van tuberculose te bestuderen. Leidse onderzoekers hebben experimenten met zebravisembryoâs nu weten te automatiseren, zo scheven ze op 16 februari in het vakblad PloS ONE. De verspreiding en bestrijding van de tbc-infectie kan hiermee sneller en beter bestudeerd worden.

Resistent

Een close-up van een kolonie Mycobacterium tuberculosis, de veroorzaker van de ziekte tuberculose. (Foto Wikimedia Commons)

Een close-up van een kolonie Mycobacterium tuberculosis, de veroorzaker van de ziekte tuberculose. (Foto Wikimedia Commons)

Eenderde van de wereldbevolking is geïnfecteerd met de tbc-bacterie Mycobacterium tuberculosis. Dit leidt niet in alle gevallen tot de ziekte tuberculose maar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie overkwam het in 2008 wereldwijd 9,4 miljoen mensen wél. Ter bestrijding zijn er meerdere soorten antibiotica, maar de tbc-bacterie blijkt steeds vaker resistent tegen deze medicijnen.

Ideaal proefdier

De onderzoekers injecteerden zebravis-embryoâs van 1 dag oud. Hier zijn ze 4 dagen oud. (Foto Wikimedia Commons)

De onderzoekers injecteerden zebravis-embryoâs van 1 dag oud. Hier zijn ze 4 dagen oud. (Foto Wikimedia Commons)

De infectie met de tbc-bacterie kan in kaart worden gebracht door de verspreiding na te gaan na injectie van de bacterie in zebravisembryoâs. Zebravisjes zijn goedkoop, planten zich zeer snel voort en zijn doorzichtig onder de microscoop. In het zebravisonderzoek wordt overigens altijd de bacterie Mycobacterium marinum gebruikt. Deze bacterie is verwant aan de tbc-bacterie, en geeft vergelijkbare symptomen in de zebravis.

Geautomatiseerd

De injector.

De injector.

Leidse onderzoekers, onder leiding van moleculair celbioloog Herman Spaink, hebben in het zebravisonderzoek naar tuberculose nu een aanzienlijke stap gezet. Tot nu toe moest de bacterie altijd handmatig in de embryoâs worden ingebracht. Dat was zeer arbeidsintensief en het werkte vertragend in het onderzoek om nieuwe medicijnen te testen. De Leidse biologen hebben het systeem om zebravissen te injecteren nu geautomatiseerd.

Testen van nieuwe medicijnen

Het systeem, ontwikkeld met nieuwe technologie uit het Leidse Cell Observatory, biedt de mogelijkheid om in hoog tempo grote hoeveelheden embryoâs met dezelfde bacterie, op vrijwel hetzelfde moment te infecteren. De ziekte kan zo beter bestudeerd worden, maar daarnaast leent het systeem zich volgens de onderzoekers erg goed voor het testen van potentieel nieuwe medicijnen. Wellicht kan de resistentie van de tbc-bacterie zo ooit een halt toe geroepen worden.

Links


* Ralph Carvalho ea, PloS ONE (16 februari 2010)
* Molecular Science & Technology studeren in Leiden, bachelor en master