Gemeente Dalfsen

Cultuurmakelaars brengen het beleid in beweging

22-02-2011

Met het programma Cultuurdeelname wil de provincie Overijssel stimuleren dat meer inwoners actief gaan deelnemen aan het culturele leven.
Logo provincie overijssel

Bij de uitvoering van het programma maakt de provincie gebruik van cultuurmakelaars. Het doel hiervan is het verstevigen van het culturele aanbod op het gebied van (buitenschoolse) cultuureducatie, amateurskunst en volkscultuur.

De ervaringen in Overijssel hebben aangetoond dat het werk van de cultuurmakelaars van grote waarde is voor een stevig, gedragen cultuurbeleid. Deze specialisten zijn sterk in het adviseren, verbinden en versterken van culturele partijen. Het zijn netwerkers en bruggenbouwers die vraag en aanbod bij elkaar weten te brengen. Ze kennen het veld goed, weten partijen bijeen te brengen en waar dat nodig is, initiatief aan te wakkeren. Ze zoeken de `witte vlekken' en zien daarin kansen om inwoners aan kunstzinnige of culturele activiteiten te laten deelnemen.

Onder het motto `Cultuur maken we samen' stimuleert de provincie inwoners van 2 tot 80 jaar om mee te doen aan cultuur. Cultuur in de peuterspeelzaal, maar ook in het verzorgingstehuis. Inmiddels komen in Overijssel allerlei nieuwe projecten en evenementen van de grond. We spraken met een aantal betrokkenen over het succes van het cultuurbeleid en van de cultuurmakelaars.

Wethouder Joop Hassink van de gemeente Losser: waardering

"Ik heb waardering voor de wijze waarop de provincie met cultuur bezig is", zegt wethouder Joop Hassink van de gemeente Losser. "De samenwerking met de provincie werkt inspirerend en levert nieuwe ideeën op. Het zou mooi zijn als deze samenwerking een structureel karakter krijgt. Niet alleen voor Losser, maar voor alle gemeenten in Overijssel. Cultuur hoort bij ons leven en is een wezenlijk onderdeel van de leefbaarheid."

"Belangrijke aandachtspunten in Losser zijn onder meer de culturele basisvorming, de muziekschool en het culturele erfgoed. We onderhouden een korte lijn met de cultuurmakelaar. Hij komt elke week en heeft hier een eigen werkplek. In de afgelopen periode hebben we vooral zaken in kaart gebracht en besproken. De komende tijd moet het rendement van de samenwerking zichtbaar worden."

Cultuurmakelaar Eléon de Haas: veelzijdige functie

Eléon de Haas, die als Cultuurmakelaar actief is in de gemeenten Rijssen-Holten, Olst-Wijhe, Borne en Losser, wil zoveel mogelijk mensen laten deelnemen aan cultuur. "Dat betekent dat je veel op pad bent en dagelijks probeert om mensen bij elkaar te brengen. De functie is erg veelzijdig. De ene keer ben je een lobbyist of adviseur, de andere keer bemiddelaar of aanjager. Het werk is boeiend, maar het is nog veel leuker om te zien dat je mensen, verenigingen en instellingen de helpende hand kunt bieden. Bijvoorbeeld door het maken van een plan of door het vinden van een extra geldstroom ten behoeve van een project."Volgens Eléon de Haas zijn de cultuurverschillen van IJssellinie tot Duitse grens groot. "Laat staan de cultuurverschillen die ik bespeur binnen een gemeente. Want het reizen van Rijssen naar Holten of van Olst naar Wijhe is gelijk aan het passeren van landsgrenzen. "

Cultuurmakelaar Renée Nieuwenstein: overzicht ontbrak

Renée Nieuwenstein, Cultuurmakelaar in de gemeenten Staphorst en Steenwijkerland, heeft veel tijd gestopt in het inventariseren van activiteiten en in contacten. "Een duidelijk overzicht van cultureel aanbod en betrokken personen ontbrak. Het kostte behoorlijk wat tijd om het speelveld goed in beeld te brengen. Ik heb allerlei bijeenkomsten, verenigingen en instellingen bezocht. Ik vond het belangrijk om zicht te krijgen op de ambitieniveaus. Richt men zich alleen op de gezelligheid en het sociale karakter van de activiteiten? Of liggen er duidelijke ambities om te werken aan verbetering, misschien zelfs een streven om semi-professionele niveaus te bereiken. Ik heb nu een goed beeld van mijn regio, ik ken de belangrijke spelers op het culturele veld en kan daardoor veel doelgerichter werken."

En: "Mensen weten me te vinden met allerlei vragen en ideeën. Ik krijg nu ook uitnodigingen voor bijeenkomsten waar ik met mijn expertise een rol kan spelen. "

Renée Nieuwenstein is onder meer betrokken bij het 200-jarig bestaan van Staphorst en bij de `Week van de Amateurkunst' in Steenwijkerland.

Gemeente Staphorst: blij met cultuurmakelaar

De gemeente Staphorst, dat binnenkort haar 200-jarig bestaan viert, is blij met cultuurmakelaar Renée Nieuwenstein. Als gesprekspartner en als adviseur, maar ook als animator van veel voorbereidende activiteiten in het kader van het jubileum. "Een bijeenkomst met belangstellenden liep helemaal uit de hand, zoveel ideeën kwamen er los", aldus Betty Hoogeveen, ambtenaar culturele zaken in Staphorst. "De Cultuurmakelaar heeft ervoor gezorgd dat het allemaal in goede banen kwam door ideeën en mensen met elkaar te verbinden."

In Staphorst ligt op het culturele vlak veel nadruk op monumenten, klederdracht, religie en kerk. In het verenigingsleven bepalen muziek en zang het belangrijkste aanbod. Vanuit de gemeente is er volgens Betty Hoogeveen de behoefte om tot een gevarieerder aanbod te komen. "In dat opzicht is het overzicht dat de cultuurmakelaar heeft gemaakt van het culturele veld een waardevol hulpmiddel. Het is de bedoeling om de inwoners bij de verbreding van het culturele aanbod te betrekken. De gemeente heeft daarvoor een programma voor cultuurparticipatie in het leven geroepen."

Cultuurmakelaar Corry Goldsteen: partijen bij elkaar brengen

Corry Goldsteen is Cultuurmakelaar voor de `overige gemeenten' in Overijssel. De provincie telt naast een aantal grotere gemeenten en steden een omvangrijk plattelandsgebied met veel kleinere woongemeenschappen. Broedplaatsen voor allerlei vormen van cultuuruitingen. Het culturele veld bestaat uit een lappendeken aan betrokkenen, organisaties en instellingen. Ook Corry Goldsteen heeft een omvangrijke periode van inventariseren achter de rug. "Ik probeer zo veel mogelijk bestaande en nieuwe initiatieven te ondersteunen en vooral de partijen die iets voor elkaar kunnen betekenen bij elkaar te brengen. Belangrijk is dat het culturele veld op de hoogte is van mijn bestaan en weet waarvoor ze bij mij kunnen aankloppen." Inmiddels werkt ze aan diverse projecten en initiatieven. Zo is ze betrokken bij de viering van het 600-jarig bestaan van Hardenberg (in 2012) en bij de ontwikkeling van een nieuwe cultuurnota in Hof van Twente.

Terug