CDA


Nieuws
Aandacht voor Veiligheidshuis en kazerneterrein Ede dinsdag 22 februari 2011

Op maandag 21 februari hebben kandidaat-statenleden van het CDA een werkbezoek gebracht aan Ede. Provincie en gemeente investeren de komende jaren miljoenen in Ede. Het CDA wil, dat de veiligheid in Edese buurten verder aangepakt wordt en staat achter de ontwikkeling van de Edese kazerneterreinen, met daarbij behoud van het cultureel erfgoed. Ook de ontwikkelingen met betrekking tot de spoorzone zijn tijdens het bezoek aan de orde geweest.

Veiligheid in buurt en wijk
De CDA-delegatie bracht eerst een bezoek aan het Veiligheidshuis in Ede, waar meer werd verteld over de werkwijze, met name de aanpak van veelplegers, huiselijk geweld, ex-gedetineerden en risicojongeren. Ook werd duidelijk hoe de verschillende rollen van de partners in het veiligheidshuis zijn en ook hoe die worden ingevuld.

In de financiering van het Veiligheidshuis speelt de provincie, naast andere partners zoals gemeenten en rijk, een belangrijke rol. In de regiocontracten zijn middelen opgenomen tot aan het einde van dit jaar, daarnaast financiert de provincie ook mee in programmaâs. Juist de integrale benadering van de problemen spreekt zeer aan en is ook succesvol gebleken.

Het is daarom van groot belang dat dit ook in de volgende statenperiode wordt voortgezet, ook als de middelen vanuit het Rijk en de gemeenten onder druk komen staan.

Kazerneterreinen
Op de kazerneterrein werd de delegatie ontvangen door onder meer projectleider Wiebe van der Vlugt en wethouder Evert van Milligen. Via een uitgebreide presentatie werden de CDAers bijgepraat over de laatste ontwikkelingen van het project Veluwse Poort. Daarna vond er een rondrit over het terrein plaats naar de Mauritskazerne.

Het werd de delegatie duidelijk dat het terrein over vele historische gebouwen beschikt, die een beschermde status hebben. Voor de gemeente Ede betekent dat extra kosten en een extra risico, waarbij mogelijk een beroep op de provincie wordt gedaan om deze in stand te houden. Ook de geplande infrastructuur werd toegelicht, de Parklaan en de verdere afwikkeling van het verkeer richting A12 en Bennekom. Bijzondere aandacht werd gevraagd voor het fietsverkeer, dat via een mogelijke fietstunnel onder de Bennekomseweg op een goede manier kan worden afgewikkeld. Ook hier kan de provincie via het zogenaamde Fietspadenplan uiteindelijk âhet verschil makenâ, zoals dat ook voor het hele project Spoorzoneâ al geldt.

Ook werden de plannen met betrekking tot het spoor, met name de stationsomgeving toegelicht. Het was duidelijk dat Ede een gemeente met veel ambitie is en dat betekent veel plannen, maar ook veel wensen.