Gemeente Enkhuizen

Orgelkas Westerkerk Enkhuizen gerestaureerd

Na 13 jaar verborgen te zijn geweest achter een bouwkleed, zal de prachtige 16e-eeuwse orgelkas van de Westerkerk in Enkhuizen binnenkort weer voor iedereen te zien zijn. Op vrijdagavond, 25 februari tussen 19.00 en 21.00 uur en op zaterdag, 26 februari tussen 13.30 en 17.00 uur staan de kerkdeuren open om iedereen de gelegenheid te geven de nieuwe orgelkas te komen bewonderen. Tevens zal dan in een doorlopende voorstelling de film over de restauratie en de compilatie van de twee oudere films worden vertoond. De film wordt afgewisseld met een presentatie op een groot scherm van honderden fotos over de restauratie. Ook is dan het boek over het orgel van de Westerkerk te koop en kan men zich inschrijven voor de film (op dvd) over de restauratie.

Noodzaak restauratie
De restauratie was nodig omdat het meest uitstekende deel van het orgel, het rugwerk, ongeveer 13 cm. was verzakt. Die verzakking had weer gevolgen voor de hoofdkas want die kwam daardoor in de lucht te hangen. Ook de houtworm had zich jarenlang tegoed gedaan aan de zachte houtsoorten. Vrijwilligers van de Westerkerk hebben ijverig meegeholpen de houtworm te bestrijden. Gewapend met klein boortje en een injectiespuit met gif hebben ze op 12 meter hoogte in de winterse kou gaatjes in al die bolletjes en pinakels geboord en vervolgens en die ingespoten met een bestrijdingsmiddel.

Kleurenonderzoek
Kleurdeskundigen waren al vanaf het begin heel nieuwsgierig of het orgel altijd zwart was geweest of dat er nog andere kleuren onder dat deftige zwart verborgen zaten. Pas toen men er heel dicht bij kon komen en met strijklicht sommige panelen bescheen, ontdekte men patronen onder de zwarte verf die wezen op eerdere beschilderingen. Met chirurgenmesjes heeft een aantal studenten van de afdeling Conservering en Restauratie van de Universiteit van Amsterdam, onder leiding van kleurdeskundige Ruth Jongsma, heel voorzichtig stukje voor stukje de zwarte verf van een paneel afgekrabd. Daaronder kwam een prachtige, waarschijnlijk 17e eeuwse beschildering te voorschijn, bestaande uit allerlei soorten muziekinstrumenten.

Restauratiekosten
De restauratiekosten van de orgelkas en de frontpijpen liggen rond de 300.000. De kosten vallen daarmee iets hoger uit dan begroot, maar dat is gebruikelijk bij dit soort ingewikkelde restauraties. Het bedrag is bijeengebracht door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de provincie Noord-Holland, bijdragen van bedrijven (sponsors), fondsen en particuliere giften. De restauratiekosten van de 111 pijpen in het orgelfront, in 1681 geplaatst door orgelmaker Duysschot, zijn helemaal bijeengebracht door de gemeente Enkhuizen, bedrijven en particuliere giften.