ICT~Office, branchevereniging IT-, Telecom- en Officebedrijven


Hoge Raad oordeelt over ICT-branchevoorwaarden op het internet

22 feb 2011 om 11:37

De Hoge Raad, het hoogste rechtscollege binnen Nederland, heeft een belangwekkende uitspraak gedaan over het gebruik van de FENIT-voorwaarden. Deze algemene voorwaarden van de vroegere brancheorganisatie FENIT zijn de voorloper van de huidige ICT~Office Voorwaarden. Tot op heden worden de FENIT-voorwaarden nog door een groot aantal ICT-leveranciers in de markt gebruikt. De uitspraak van de Hoge Raad is echter van dermate groot belang, dat het oordeel eveneens en onverminderd van betekenis is voor het gebruik van de ICT~Office Voorwaarden. De uitspraak is zelfs van rechtstreeks belang voor het gebruik van leveringsvoorwaarden buiten de ICT-sector.

De Hoge Raad geeft in zijn arrest een oordeel over de vraag op welke wijze een leverancier die gebruik wenst te maken van de FENIT-voorwaarden, zijn cliënt over de voorwaarden dient te informeren. Voordat de uitspraak hieronder wordt toegelicht, volgt eerst een korte schets van wat de wet nou eigenlijk zegt over algemene voorwaarden. Het Burgerlijk Wetboek is daarover tamelijk duidelijk: een leverancier die algemene leveringsvoorwaarden wenst te hanteren, dient zijn klant een redelijke mogelijkheid te geven om van die voorwaarden kennis te nemen. Laat een leverancier dat na te doen, dan kan de klant de leveringsvoorwaarden vernietigen. Zo'n vernietiging kan forse gevolgen hebben. Als de klant de leveringsvoorwaarden vernietigt, staat de leverancier met lege handen en mist hij de juridische bescherming die de algemene voorwaarden hem beogen te geven.

Een goed gebruik van algemene voorwaarden is dus van essentieel belang. De veiligste manier om aan die wettelijke informatieverplichting te voldoen, is het verstrekken van een exemplaar van de algemene voorwaarden uiterlijk voor of bij het sluiten van de overeenkomst met de klant. De wet gaat er vanuit dat u dat ook daadwerkelijk doet. Een leverancier doet er dan ook goed aan om in een zo vroeg mogelijk stadium (bijvoorbeeld bij het uitbrengen van een offerte) een kopie van de leveringsvoorwaarden mee te sturen.

De Hoge Raad heeft zich thans uitgelaten over een andere wijze van gebruik. In de zaak waarover de rechter moest oordelen ging het om een IT-leverancier die had nagelaten tevoren een exemplaar van de FENIT-voorwaarden aan zijn klant te verstrekken. Wel had de leverancier in zijn offerte melding gemaakt dat de FENIT-voorwaarden van toepassing zijn. De leverancier wenste zich in de procedure op de FENIT-voorwaarden te beroepen en stelde zich daarom op het standpunt dat de klant door eenvoudig op internet te zoeken kennis had kunnen nemen van de FENIT-voorwaarden. De Hoge Raad wijst dat standpunt onverbiddelijk van de hand: het initiatief om de klant te informeren moet, aldus de rechter, van de leverancier komen. Van de klant hoeft dus niet te worden verwacht dat hij het internet opgaat om actief naar de voorwaarden te gaan zoeken. Gevolg: de leverancier kon zich niet op de voorwaarden beroepen.

De uitspraak leert dat leveranciers er niet op moeten vertrouwen dat een verwijzing op hun briefpapier naar de voorwaarden op hun website voldoende is. De leverancier doet er nog steeds verstandig aan om nog in de fase voordat er met de klant gecontracteerd wordt een exemplaar van de algemene voorwaarden aan de klant ter hand te stellen.

Klik hier om het volledige vonnis terug te lezen

Zie het origineel