Gemeente Maasgouw


Structuurvisie Maasgouw 2030

Structuurvisie

Hoe ziet gemeente Maasgouw er in 2030 uit? Dat is wat in hoofdlijnen beschreven staat in de Structuurvisie Maasgouw 2030.

Door de Wet ruimtelijke ordening zijn gemeenten verplicht een Structuurvisie op te stellen. Hierbij moet rekening gehouden worden met regionale en provinciale beleidsvisies. Plannen die op stapel staan voor onze gemeente zijn hierin meegenomen. Maar vooral moet de Structuurvisie een inspirerend rapport zijn voor en door onze inwoners met een realistisch beeld van het toekomstige Maasgouw.

Gemeente Maasgouw wil dat haar bevolking enthousiast raakt en verleid wordt om mee te denken en doen. Met een gemeenschappelijk gedragen toekomstvisie kunnen ontwikkelingen beter en met meer onderlinge samenhang tot stand worden gebracht. Daarnaast maakt de Structuurvisie het voor de gemeente mogelijk om beter samen met andere organisaties ruimtelijke ontwikkelingen te realiseren.

Wat houdt de Structuurvisie in voor Maasgouw?
De gemeente Maasgouw is constant in beweging. Het hoogwaardige landschap is sterk te onderscheiden in de rivier de Maas en de vele Maasplassen. Het beleid is mede gericht op het behoud van deze kwaliteit. Maar ook worden op een verantwoorde wijze ontwikkelingen in zowel het landelijk gebied (zoals natuur, landbouw en recreatie) als in de dorpskernen (bijvoorbeeld uitbreidingen van woon- en werkgebieden en herontwikkeling van dorpscentra) mogelijk gemaakt. Verder is er op zorgvuldige wijze sturing gegeven aan diverse maatschappelijke vraagstukken als de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en sport.

Bevolkingskrimp
De gemeente krijgt op de lange termijn te maken met de gevolgen van de krimp van de regionale bevolking. Hierdoor wordt de omvang van nieuwbouw beperkt. Minder mensen betekent beperking van het draagvlak voor winkels, horeca, sport- en maatschappelijke voorzieningen en ook het arbeidspotentieel neemt sterk af.

Door een aantrekkelijk, concurrerend woon- en leefmilieu te creëren, voorkomen we de directe gevolgen van de krimp. Hierbij streven we naar meer kwaliteit dan kwantiteit: minder nieuwbouw in de buitenranden en minder, maar wel betere, woningen in de kernen.

Wie heeft met de Structuurvisie te maken?
De Structuurvisie Maasgouw 2030 wordt vastgesteld door de gemeenteraad. Het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad gebruiken dit document om de sociale samenhang en de ruimtelijke en economische ontwikkeling van de kernen te bevorderen. Elke korte termijnactie wordt afgestemd op de lange termijnvisie voor het betreffende gebied. Zo wordt stap voor stap naar het gewenste eindbeeld toegewerkt. Voor de verwezenlijking van het beleid is een nauwe samenwerking met rijk, provincie, regio (en onze buurgemeenten in het bijzonder) vanzelfsprekend en noodzakelijk. De Structuurvisie vormt hiervoor de basis. Ook voor deze overheden is het immers duidelijk waar de gemeente Maasgouw naar toe wil en hoe een bepaald project of beleidsthema in dit beeld past.

De gemeente Maasgouw is voor de verwezenlijking van haar plannen mede afhankelijk van maatschappelijke en andere belangenorganisaties. Om deze reden is de Structuurvisie in samenspraak met deze organisaties tot stand gekomen. De uitwerking van de Structuurvisie richt zich op specifieke gebieden en buurten. De inbreng van deze partijen is daarbij onmisbaar. Ook voor hen verschaft de Structuurvisie duidelijkheid waar de gemeente naar toe wilt.

Uw mening telt!
Ook u als onze inwoner krijgt met de Structuurvisie te maken. Wij vinden het belangrijk dat u op de hoogte bent van wat in de Structuurvisie wordt voorgesteld en van de onderliggende visie en ambitie voor deze voorstellen. Voor de invulling van diverse projecten vragen wij uw mening. Hiervoor bieden wij u verschillende mogelijkheden. De Structuurvisie geeft immers ook richting aan úw Maasgouw 2030!

Hoe nu verder?
In 2010 heeft gemeente Maasgouw samen met ARCADIS een intensief traject doorlopen om een Concept Structuurvisie op te stellen, waarin het beleid en de ambities voor de gemeente Maasgouw duidelijk verwoord zijn. De Concept Structuurvisie is verder behandeld in interactieve bijeenkomsten met belanghebbenden. Op basis daarvan is binnen de gemeentegrenzen een aantal deelgebieden bepaald. Deze deelgebieden zijn:

- Panheel

- Bosrijk (Heel en Beegden)

- Land van Thorn (Thorn, Wessem)

- Eiland aan de Maas (Stevensweert, Ohé en Laak)
- Maasbracht en omgeving (Maasbracht, Brachterbeek en Linne)

De Concept Structuurvisie zal in maart 2011 aan alle inwoners van de gemeente Maasgouw worden gepresenteerd tijdens vijf bijeenkomsten, waarvoor elke inwoner van Maasgouw een uitnodiging ontvangt. Via het Maasgouw Panel zal bovendien per deelgebied een enquête gehouden worden. U kunt zich nog opgeven aan het Maasgouw Panel! Ook kunt u op onze site vanaf begin maart 2011 meer lezen over de Structuurvisie en de deelgebieden. Per deelgebied wordt een forum ingericht, waarop u uw mening kwijt kunt.

Na deze ronde worden de reacties en bevindingen uit deze dialogen met onze inwoners verwerkt en zal er een definitief ontwerp van de Structuurvisie worden opgesteld voor de gemeente Maasgouw.

Na de zomer zal het definitieve ontwerp van de Structuurvisie "Maasgouw 2030, constant in beweging" 6 weken ter inzage worden gelegd en is er een schriftelijke mogelijkheid tot het indienen van reacties. Ook worden er 2 informatieavonden georganiseerd in deze periode. Doel is om eind 2011 een definitieve Structuurvisie door de gemeenteraad te laten vaststellen. Een Structuurvisie, die gerealiseerd is en gedragen wordt door zoveel mogelijk belanghebbenden in Maasgouw. Een Structuurvisie vooral door en voor onze inwoners.

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00