Lefier


minister Donner neemt Rapport âGroei en Krimp in het Noordenâ in ontvangst

Gisteren bezocht minister Donner de noordelijke corporaties in de gemeente Emmen. In Schoonebeek ontving minister Donner uit handen van Ton Selten het rapport âGroei en krimp in het Noorden - opgaven en armslag van de corporaties in de drie noordelijke provinciesâ. De noordelijke corporaties bepleiten bij de minister dat er vanuit Den Haag meer aandacht komt voor een regionale benadering van de woningmarkt.

overhandiging RIGO rapport

De noordelijke corporaties hebben eind 2010 een onderzoek laten verrichten naar de opgaven die er de komende tijd voor de corporaties in het Noorden zijn. Ook is becijferd of de noordelijke corporaties voldoende financiële armslag hebben om deze opgaven voor hun rekening te nemen.

Landelijke issues
De issues in het landelijke debat over de sociale huursector zijn: corporaties moeten terug naar hun kerntaak en de scheefheid bestrijden; de corporatiesector moet kleiner worden; âverspilling van verdiencapaciteitâ door te lage, niet-marktconforme huren te vragen moet worden tegen gegaan; vermogensovermaat moet door de overheid worden afgeroomd via belastingheffing en huurtoeslagheffing. Deze landelijke issues en de maatregelen die daar uit voortkomen vinden weinig weerklank in het Noorden en zullen daar extra negatief uitpakken. Ze zijn namelijk niet gebaseerd op de noordelijke werkelijkheid. Het lijkt er op dat de beoogde maatregelen het Noorden sowieso veel geld gaat kosten. Geld dat dan niet meer in de regionale opgave kan worden gestopt.

Conclusies RIGO rapport
In het regeerakkoord wordt terecht opgemerkt dat er grote regionale verschillen zijn tussen woningmarkten in Nederland en dat aandacht voor krimp geboden is. Tegelijkertijd schiet de toepassing van algemeen landelijk beleid in het Noorden zijn doel voorbij. En dit is precies wat door het onderzoek van RIGO wordt bevestigd. Het rapport bevat de volgende conclusies:

* De corporaties in Groningen, Friesland en Drenthe blijven dicht bij hun kerntaak;

* Zij huisvesten vrijwel alleen de doelgroep;
* Er is nauwelijks scheefheid;

* De sociale huurprijzen liggen dicht bij de theoretische vrije markthuren;

* Koopwoningen zijn goed bereikbaar voor middengroepen;
* Starters hebben minder huisvestingsproblemen;
* Er is al heel veel gesloopt, verkocht en getransformeerd;
* De resterende verkooppotentie (in omvang en potentiële winst) is zeer beperkt;

* Er ligt een interessante vraag wanneer het gaat om de noodzakelijke verandering in de samenstelling van de woningvoorraad en de spreiding ervan over de verschillende kernen.

Dus het regeerakkoord biedt in woorden ruimte voor regionalisering. Het RIGO rapport bevestigt die regionale verschillen. De noordelijke corporaties pakken de handschoen graag op om samen met het ministerie en onze regionale partners uitwerking aan deze regionale benadering te geven.

Initiatief tot onderzoek
Zeven noordelijke corporaties WoonFriesland, Elkien, Accolade, Domesta, De Volmacht, Acantus en Lefier hebben initiatief genomen tot het onderzoek. ODW (overlegorgaan Drentse en Groningse woningcorporaties) en VFW (Vereniging Friese Woningcorporaties) hebben dit initiatief overgenomen.

Uitvoering onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door Jan van der Schaar en Rob de Wildt van RIGO Research en Advies. RIGO is actief op het gebied van onderzoek, kennisontwikkeling en beleidsondersteuning. Veelal voor overheden, maatschappelijke ondernemingen en organisaties die werken aan de kwaliteit van onze woon- en leefomgeving.