Gemeente Utrecht
2011
22 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
Schriftelijke Vragen van mevrouw B. Dibi en de heer M.H. Dijk inzake het
terugvorderen bijstandsfraude door gemeenten (ingekomen 18 februari 2011)
In deze tijd van forse bezuinigingen is het belangrijk dat er een goed handhavingsbeleid is. Ook als het gaat om bijstandsfraude. De PvdA en de VVD vinden dat alle middelen die voorhanden zijn om onterecht uitgekeerde gelden terug te vorderen moeten worden ingezet. Bijstandsfraude moet hard worden aangepakt zodat mensen die het echt nodig hebben er niet de dupe van worden. Vorige week heeft een aantal oud agenten en sociaal rechercheurs aangegeven dat gemeenten veel meer kunnen doen om bijstandsfraude terug te vorderen. Zij geven aan dat gemeenten niet alle middelen gebruiken om geld teug te vorderen.
Bovenstaande is voor de PvdA en de VVD aanleiding om te komen tot de volgende vragen:
1. In de verantwoording 2010 werd er 28,5 miljoen euro in de voorziening dubieuzer bijstandsdebiteuren geplaatst. Hoeveel miljoen hiervan betreft bijstandfraude?
2. Hoeveel geld stond er in het jaar 2010 aan vorderingen uit (bijstandsfraude) en hoeveel is hiervan daadwerkelijk teruggevorderd en geïnd?
3. Staat er nog een bedrag open uit 2010? Zo ja, bent u van plan om deze alsnog terug te vorderen? Zo nee waarom niet?
4. Heeft u kennis genomen van de kritiek van deze groep oud agenten en (sociaal) rechercheurs, onder andere in BN/de stem van 9 februari 2011, dat met een kleine inspanning veel meer binnengehaald kan worden?
5. Zo, ja deelt u deze kritiek? Zo nee, waarom niet?
6. Kunt u aangeven welke bevoegdheden en mogelijkheden het college heeft om geld terug te vorderen?
7. Gebruikt u deze mogelijkheden ook maximaal? Zo ja, waarom kan dan geen groter deel van de bijstandfraude worden gevorderd? Zo nee, waarom niet?
8. U hanteert in het dashboard het streeftgetal van ruim 2,6 miljoen euro voor het terugvorderen van bijstandsfraude. Ziet u mogelijkheden en de noodzaak dit getal naar boven bij te stellen? Zo nee, waarom niet?
---- --