Raad van State


maandag 21 februari 2011

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Heeze-Leende van het bestemmingsplan 'Buitengebied Heeze-Leende'. Het plan heeft betrekking op het grondgebied van de gemeente Heeze-Leende met uitzondering van de dorpen Heeze, Leende, Leenderstrijp en Sterksel. Het plan geeft één uniforme regeling voor het buitengebied en vervangt daarmee diverse, oudere plannen. Tegen het plan komen 40 inwoners en het waterschap De Dommel en Staatsbosbeheer in beroep. De inwoners hebben om uiteenlopende redenen bezwaar tegen de bestemming van hun gronden. Het Waterschap vindt dat het plan onvoldoende waarborgen biedt om gebieden voor waterberging te gebruiken. Verder zouden de zogenoemde 'natte natuurparels' onvoldoende beschermd zijn en zou de waterafvoer in het gebied niet goed zijn geregeld. Staatsbosbeheer vindt dat de bosbestemming voor het beschermde natuurgebied Leenderbos en de Strabrechtse Heide in de weg staat aan een goed beheer van de natuurgebieden. Staatsbosbeheer pleit ervoor om beide gebieden te voorzien van een natuurbestemming. Verder zouden de natuurwaarden van de Witte Loop door het plan niet goed worden beschermd. Vanwege de hoeveelheid partijen wordt de behandeling van deze zaak op dinsdag 22 februari en woensdag 23 februari voortgezet. (zaaknummer 200902795/1)

10.00 uur

Zitting over het besluit van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om een verzoek om openbaarmaking van informatie niet in behandeling te nemen. Een man uit Amsterdam had de AFM op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) gevraagd informatie openbaar te maken. Het gaat de man om informatie over de kosten die de AFM als organisatie maakt bij de uitoefening van het toezicht op financiële instellingen. De AFM heeft zijn verzoek om informatie niet in behandeling genomen, omdat de Wob niet van toepassing zou zijn op de organisatie. Het beroep dat de man daartegen instelde bij de rechtbank in Amsterdam werd in juni 2010 ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak komt de man in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201007835/1)
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Emmen van het bestemmingsplan 'Nieuw-Amsterdam/Veenoord Bedrijventerrein De Tweeling'. Het bestemmingsplan maakt de herontwikkeling én uitbreiding mogelijk van het bedrijventerrein De Tweeling. Het bestaande deel van het bedrijventerrein is bijna 60 hectare groot en wordt met ruim 55 hectare aan de oost- en noordzijde uitgebreid. Het bedrijventerrein ligt ten zuiden van de A37 en ten oosten van de gemeentegrens Emmen-Coevorden. Een aantal bedrijven uit Veenoord komt tegen het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Enkele van hen zijn het niet eens met de bestemming die aan hun gronden is toegekend. De zitting gaat ook over het exploitatieplan dat de gemeente heeft vastgesteld. Hierin is aangegeven hoe het nieuwe deel van het bedrijventerrein wordt gefinancierd. Volgens de gemeente is zo'n plan nodig omdat hij niet alle gronden in eigendom heeft en niet met alle grondeigenaren een exploitatieovereenkomst heeft afgesloten. Vier bedrijven hebben bezwaren tegen het exploitatieplan. Eén bedrijf is samen met de gemeente eigenaar van het westelijke deel van het toekomstige bedrijventerrein. Hij vindt dat de gemeente voor dit deel geen exploitatieplan had moeten vaststellen, maar een specifieke exploitatieovereenkomst had moeten sluiten. In dat geval had dit deel van het nieuwe bedrijventerrein sneller ontwikkeld kunnen worden, aldus het bedrijf. Ook vindt het bedrijf, samen met de andere ondernemingen, dat de bijdrage die zij moeten betalen voor de exploitatie van het plan te hoog is. Verder zou de waarde van de grond te laag zijn getaxeerd. De zitting gaat ook over de vaststelling van het 'Facetbestemmingsplan Geluidszone bedrijventerrein De Tweeling'. Voor het bestaande bedrijventerrein was al geluidszone vastgesteld. Omdat het bedrijventerrein wordt uitgebreid, wordt in dit bestemmingsplan ook de geluidszone vergroot. (zaaknummers 200905555/1 en 200906452/1)

10.45 uur

Zitting over de ontheffing die het college van burgemeester en wethouders van Goirle heeft verleend voor het gebruik van 'knalapparaten'. Een fruitkwekerij aan de Turnhoutsebaan in Goirle heeft in 2005 een ontheffing gekregen voor vijf knalapparaten. De apparaten veroorzaken knallen waarmee vogels in de maanden juni tot en met oktober op een veilige afstand van het fruit worden gehouden. Naar aanleiding van klachten van omwonenden over geluidsoverlast heeft het gemeentebestuur zes extra eisen gesteld aan het gebruik van de knalapparaten. De kwekerij vindt die te streng. De rechtbank in Breda oordeelde in mei 2010 dat sommige eisen niet duidelijk genoeg waren. De fruitkwekerij komt bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in hoger beroep omdat hij vindt dat de rechtbank ook zijn andere bezwaren had moeten inwilligen. (zaaknummer 201006434/1) Zitting over de vergunning die de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie op grond van de Kernenergiewet aan DB Schenker Rail Nederland N.V. heeft verleend voor het vervoer van bestraalde splijtstofelementen naar Areva La Hague in Frankrijk. Het gaat om radioactieve materialen. Het is de bedoeling dat Nederlands kernafval in Frankrijk wordt verwerkt, waarna het meest radioactieve deel terugkomt naar Nederland en tijdelijk wordt opgeslagen naast de kerncentrale. 95 procent van het radioactieve afval blijft in Frankrijk achter. Greenpeace en negen andere milieuorganisaties, waaronder Stichting Natuur en Milieu, Vereniging Zeeuwse Milieufederatie en de Stichting Zeeuws Comité Borssele II NEE, verzetten zich tegen het kerntransport en hebben daarom bij de minister een bezwaarschrift ingediend tegen de vergunning. Volgens Greenpeace is het kerntransport in strijd met Frans recht, omdat het in Frankrijk verboden zou zijn om buitenlands afval op te slaan. In afwachting van een beslissing van de minister verzoeken zij de Raad van State de vergunning te schorsen, waardoor het kerntransport voorlopig zou worden uitgesteld. (zaaknummer 201100786/1)

12.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Bergen op Zoom heeft verleend aan TNO voor de bestaande munitiefabriek op het vroegere Franerex-terrein aan de Heimolen in Bergen op Zoom. De Stichting Buurtschap Heimolen is het niet eens met de vergunning en is daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De stichting vindt dat de veiligheidsvoorschriften in de vergunning niet streng genoeg zijn, zeker omdat de fabriek heel dicht op een aantal huizen staat. Verder zou ook het vervoer van explosieve materialen aan strengere eisen moeten voldoen. Ook TNO is in beroep gekomen. In afwachting van een definitieve uitspraak op hun beroepen, verzoeken zij de Raad van State om de vergunning voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201010257/2)

12.00 uur

Zitting over de hogere geluidswaarden die het college van burgemeester en wethouders van Almelo heeft vastgesteld voor het bouwplan Nijrees Noord. Een bouwbedrijf wil ongeveer 70 woningen bouwen langs de Almelose Nijreessingel. Het gemeentebestuur heeft voor 24 van de 70 woningen hogere geluidswaarden vastgesteld omdat die woningen als gevolg van de Nijreessingel en de spoorverbinding tussen Almelo en Hengelo geluidsoverlast ondervinden. Door de hogere geluidswaarden mag er bij deze woningen meer geluid worden geproduceerd. De stichting NijreesWeg?! verzet zich hiertegen en komt daarom bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in beroep. Volgens haar is de verdubbeling van het spoor in 2015 niet meegenomen in het akoestisch onderzoek. Ook betwijfelt de stichting of het gemeentebestuur bevoegd was hogere geluidswaarden vast te stellen. (zaaknummer 201007423/1)

14.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Zutphen heeft verleend voor het bouwen van een café op de begane grond en in de kelder van een pand aan de Houtmarkt in Zutphen. Omdat het bestemmingsplan de verbouwing niet toestaat, heeft het gemeentebestuur ook vrijstelling van het plan verleend. De Stichting Filmtheater is het hier niet mee eens. Zij voert aan dat het voor het film en kleinkunsttheater essentieel is dat er geen geluidsoverlast is van panden in de omgeving. De rechtbank in Zutphen oordeelde in juli 2010 dat in het akoestische onderzoek alleen rekening is gehouden met de woningen in de omgeving, maar niet met het theater. Toch komt de Stichting in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens haar het gemeentebestuur überhaupt nooit vrijstelling van het bestemmingsplan mogen verlenen voor het café en is de rechtbank daaraan voorbij gegaan. (zaaknummer 201008069/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

15.30 uur

Zitting over de vaststelling door de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat van het tracébesluit A12 Woerden-Oudenrijn. Het tracébesluit maakt het mogelijk de A12 tussen Woerden en De Meern uit te breiden van drie naar vier rijstroken. Een inwoner uit Harmelen is het hier niet mee eens en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De man woont in een boerderij aan de Groenendaal in Harmelen. Volgens de minister voldoet de geluidsbelasting op de boerderij aan de normen, maar de man bestrijdt dat. Ook vindt hij dat rekening had moeten worden gehouden met de aanleg van de provinciale weg 'Bravo' en de geluidsbelasting die die weg en de verbreding van de A12 op zijn boerderij veroorzaken. (zaaknummer 201009840/1)