Groen!
Zolang we blijven vetmesten, hebben we allen een rundskop
door Bart Staes (Europese fractie) op 21 februari 2011 in "Voeding en
landbouw"
De boerenthriller Rundskop van regisseur Michaël Roskam is in alle
opzichten een belangrijke film. Niet alleen omdat het een van de meest
indrukwekkende Vlaamse films ooit is, maar omdat het ook een verhaal
vertelt dat verteld moet blijven worden. Een verhaal over hoe wij
omgaan met dieren en de productie van vlees voor consumptie, een
verhaal over de logica van geld verdienen ten koste van dierenwelzijn
en milieu, een verhaal over ontmenselijking.
De rundskop is niet alleen het symbool voor een opgefokte, volgespoten
koe. Maar net als het schitterend vertolkte hoofdpersonage, dat
zichzelf ook volspuit en in zekere zin langzaam kapotgaat aan de
kolkende waanzin waarin hij verzeild is geraakt, is rundskop ook het
symbool voor een dolgedraaid productiesysteem van vlees. Zolang wij
consumenten daaraan meedoen, hebben wij allen een rundskop.
Hetzelfde rundskopverhaal vertelden Jaak Vandemeulebroucke en ikzelf
ruim twintig jaar geleden voor het eerst met onze boeken De
hormonenmaffia (1993) en Het vlees is zwak (1996). Daarin beschreven we
het criminele, farmaceutische gesjoemel, het kunstmatige en zo snel
mogelijk oppompen van de veestapel en het rotzooien met de
volksgezondheid. Dat het écht om harde criminaliteit ging, werd voor de
publieke opinie pas goed duidelijk toen op 20 februari 1995 veearts
Karel Van Noppen in koelen bloede werd vermoord. Nadien veranderde er
veel. De publieke opinie werd wakker geschud, de politiek reageerde met
nog strengere wetgeving en het oprichten van de Hormonencel met aan het
hoofd een nationale magistraat. Die coördineert nog altijd de strijd
tegen het gebruik van illegale groeibevorderaars in onze veestapel. En
hoewel de nieuwe generatie de moord op Van Noppen misschien niet meer
op de radar heeft en de problematiek van het hormonengebruik van de
voorpagina's verdwenen is, is het probleem niet opgelost en het is
zeker geen gelopen race.
Vinger aan de pols
Zolang met hormonenhandel veel geld te verdienen valt, zal er zwendel
zijn. Je zal altijd mensen hebben die, gedreven door hebzucht en
ongeacht hun morele overtuiging, de overheidscontroles te slim af
proberen te zijn. We hebben in dit land strenge wetten en een vrij
performant overheidsapparaat dat de problemen goed aanpakt, maar we
moeten de vinger aan de pols houden. Mijn grootste zorg zijn de
overheidsbesparingen als gevolg van de crisis. Als men op de controle
op de praktijk van het 'vetmesten' zou beknibbelen, krijgen de
criminelen opnieuw vrij spel om hun zwendel op te voeren. En wie zal
daar cash voor betalen? De vleessector en onze volksgezondheid. U en ik
dus.
Niet voor niets is investeren in publieke, wetenschappelijke kennis
uiterst belangrijk, zoals ook staat vermeld in een resolutie van de
Senaat van begin december. Uit het jaarverslag van de Hormonencel bleek
weer dat er sprake is van toegenomen wetenschappelijke kennis van de
hormonenhandelaars en vetmesters. Zij zoeken en gebruiken voortdurend
nieuwe, moeilijk detecteerbare producten. Er is sprake van een ware
wapenwedloop tussen hen en de overheid, in casu de mensen van de
Hormonencel en anderen die ver uit het licht van de camera's deze
strijd dagelijks voeren. Voor u en mij dus.
De wetenschappelijke toewijding om nieuwe producten op te sporen leidt
ertoe dat de vzw dr. Karel Van Noppen, zestien jaar na de moord, de
tweejaarlijkse Karel Van Noppenprijs uitreikt aan professor Wim Verbeke
en zijn onderzoeksgroep Agro-voedingsmarketing en consumentengedrag aan
de UGent, die de voorbije jaren een bijzonder verdienstelijke bijdrage
leverden in de strijd voor gezond en veilig vlees.
Want naast wetenschap en de arm der wet is de macht van de consument, u
en ik dus, misschien wel het allerbelangrijkste. De enorme vraag naar
zo goedkoop mogelijk vlees is dé drijvende kracht van de
hormonenmaffia. De plotse collectieve bezorgdheid om het welzijn van
kalfje Willy, wees ons erop dat consumenten hun ogen zouden moeten
openen voor en de consequenties zien van de wijze waarop ze vlees
consumeren. We zullen minder vlees moeten eten - met de nadruk op meer
kwaliteit. Dat betekent meer aandacht voor dierenwelzijn, voor een
betere inkomen van boeren en boerinnen en voor de enorme
milieubelasting van de mondiale vleesproductie. Onder het motto veel
minder, maar beter, moet die consument dan wel een hogere prijs
betalen. Ook Boerenbondvoorzitter Piet Van Temsche bevestigde twee
weken geleden op een door Vodo, Terra Reversa en mezelf georganiseerde
landbouwstudiedag in het Europees Parlement: "Vlaanderen zal minder
vlees eten."
'Op zijn Amerikaans'
Europa moest bewust blijven kiezen tegen het ontstaan van steeds
grotere vleesproductiebedrijven 'op zijn Amerikaans' waar volgens het
boek Dieren eten van Jonathan Safran Foer, jaarlijks ruim tien miljard
(!) dieren worden geslacht. Een business die goed is voor 140 miljard
dollar per jaar, maar waar dieren als objecten, volkomen legaal met
hormonen en antibiotica worden volgepompt in recordtempo. En dat om de
te veel vlees absorberende Amerikaanse fastfoodcultuur maar zo goedkoop
mogelijk te kunnen bedienen. Deze intensieve vleescultuur legt een
beslag op bijna één derde van het oppervlak van de aarde (voor de
productie van veevoeder), en draagt voor bijna één vijfde bij aan het
broeikaseffect.
Foer schrijft: "De bio-industrie is net zoiets als porno: moeilijk te
omschrijven, maar makkelijk te herkennen. In beperkte zin is het een
systeem van gemechaniseerde en intensieve veehouderij waarin dieren,
die vaak met tien- of zelfs honderdduizenden samen zijn gehuisvest,
genetisch worden gemanipuleerd, beperkt in hun bewegingsvrijheid en
onnatuurlijk voer krijgen, dat bijna altijd meerdere medicijnen zoals
antimicrobiële middelen bevat. Wereldwijd worden er door de
bio-industrie jaarlijks zo'n 450 miljard landdieren voortgebracht. De
bio-industrie is eerder een bepaalde manier van denken dan een manier
van doen: beperk de productiekosten tot het absolute minimum en negeer
of 'verplaats' systematisch de kosten van milieuvervuiling, menselijke
ziekten en dierenleed."
Van de hormonenmaffia en het kalfje Willy tot een verstandiger model
van vleesconsumptie: het is nog een lange weg voor we onze rundskop
afleggen, vrees ik.