Metingen containergassen terug bij af
21/02/2011 12:50
Stichting KAGO
In reactie op de recente voorstellen van Jan de Jong van FNV Bondgenoten, waarin deze stelt dat gasmeten van alle zeecontainers op de haventerminals plaats moet vinden, geeft Stichting KAGO te kennen deze visie niet te delen. Stichting KAGO verwacht veel (onterechte) afkeur en stagnatie van containerstromen. In 2003 is door het ministerie van VROM een soortgelijk plan voorgesteld, te weten: Regeling gasvrijverklaring ladingen en containers Wms. Door diverse marktpartijen in de logistieke sector en transportsector is dit plan afgekeurd in verband met de extra kosten en stagnatie.
De mogelijke aanwezigheid van giftige gassen in containers is een serieus probleem. Zo'n 15 procent van alle importcontainers bevat te veel gevaarlijke gassen, blijkt onder andere ook uit de onderzoeken in Actie Tegengas van het ministerie van VROM. FNV Bondgenoten heeft een aanpak bedacht waarmee zij, volgens eigen zeggen, twee vliegen in één klap kan slaan: een snelle gasmeting bij aankomst in de haven met nieuwe meetapparatuur en de invoering van een weegbrug tegen verkeerde belading. In de haven meten kan een uitgangspunt zijn, daar zijn immers deskundige gasmeters aanwezig en daar bestaat de (beperkte) mogelijkheid tot ontgassing. Deze voordelen wegen echter niet op tegen de nadelen.
Onterechte afkeur en goedkeur van containers
De door FNV Bondgenoten aanbevolen meetapparatuur is een meettechniek, waarmee snel metingen verricht kunnen worden bij bekende, te verwachten (giftige) gassen. Echter, bij een "blackbox" meting aan de poort komen veel meer aspecten om de hoek kijken om tot een juiste beoordeling te kunnen komen van een mogelijk te hoog blootstellingrisico. Daarnaast meet het aanbevolen apparaat niet stofspecifiek. Veel valse afkeur is het gevolg. Stichting KAGO is van mening dat het promoten van meetapparatuur door FNV niet zou mogen. Het combineren van diverse methoden staat garant voor het beste resultaat.
Stijging van kosten door stagnatie van containerstromen
Het is logistiek onmogelijk om alle containers te meten. De voorgestelde methode zou betekenen dat veel containers ten onrechte zullen worden afgekeurd, met een enorme stagnatie in de haven tot gevolg. Waar laten we alle afgekeurde containers? Een logistieke nachtmerrie voor de handel: onterecht veel extra kosten voor de logistieke- en transportsector, die deze weer doorbelasten aan de ontvangers.
Een wonderapparaat bestaat niet en zal er wellicht ook nooit komen. Dat is reden dat er een NTA-norm (Nederlands Technisch Advies) is gemaakt door het Platform Gassen In Containers (PGIC), in samenwerking met de deskundigen uit de markt en onder de vlag van het NEN in Delft. Deze aanpak en procedures zijn uitgewerkt en worden aangeboden als Arbocatalogus voor de transportsector. 'Gezond Transport' is hiermee in een vergevorderd stadium. Ook Jan de Jong van FNV Bondgenoten zit bij dit platform aan tafel en dus des te twijfelachtiger is nu deze eenzijdige actie.
Stichting KAGO is zeker van mening dat we er nog niet zijn en dat er nog veel bedrijven zijn die hun containergassen moeten gaan beoordelen. De nu door de FNV voorgestelde manier is daartoe niet de juiste. Beter is verdere kwaliteitsverhoging van de gasmeetdeskundigen, opleidingen en strategieën en natuurlijk handhaving. Een juiste en deskundig uitgevoerde RI? en vervolgaanpak door de hele keten (bronaanpak) onder auspiciën van intern of extern goed opgeleide deskundigen, wordt ook door de arbeidsinspectie als juiste aanpak in hun adviezen aan bedrijven aanbevolen.
Relevante links:
www.stichtingkago.nl
www.pgic.nl
http://www.nieuwsbladtransport.nl/Nieuws/Article/tabid/85/ArticleID/1912/ArticleName/FNVcontainervervoermoetveiligervideo/Default.aspx
http://www.nieuwsbladtransport.nl/Nieuws/Article/tabid/85/ArticleID/1401/ArticleName/Veiligheidmoetbeterbijlossenzeecontainer/Default.aspx
VROM 2003. Regeling gasvrijverklaring ladingen en containers Wms.
Regeling van de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening
en Milieubeheer, nr. DGM/BWLBWL2003.
http://www.stichtingkago.nl