Gemeente Geldermalsen

Brandweer Gelderland-Zuid gaat regionaliseren

Meer samenwerking om behoud kwaliteit brandweerzorg op lokaal niveau te waarborgen
Het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (de burgemeesters van de achttien gemeenten in deze regio) nam op donderdag 17 februari 2011 een zogenaamd 'voorgenomen besluit' tot regionalisering van de brandweer in de regio. Voordat dit besluit ter beoordeling en instemming wordt voorgelegd aan de colleges van burgemeester en wethouders en raden van de gemeenten in Gelderland-Zuid, zal er nog een aanvullend onderzoek worden gedaan. De kosten van een nieuwe geregionaliseerde organisatie zijn weliswaar bekend, maar naar de verdeling van die kosten tussen de gemeenten wordt nog een keer goed gekeken. De besluitvormingsronde langs de gemeenten, die daarna kan plaatsvinden, neemt naar verwachting een aantal maanden in beslag. Bij positieve besluitvorming door de gemeenten neemt het algemeen bestuur vervolgens een definitief besluit over regionalisering van de brandweer.

Regionalisering betekent dat de huidige brandweerorganisaties van de achttien gemeenten en de veiligheidsregio worden samengevoegd tot één nieuwe brandweerorganisatie die onder leiding staat van de regionaal commandant. Deze brandweerorganisatie wordt onderdeel van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.
Al enige jaren wordt in de regio gesproken over regionalisering van de brandweer. In februari 2010 gaf een meerderheid van de burgemeesters de opdracht om de financiële en organisatorische gevolgen van regionalisering in beeld te brengen. Op basis van deze uitwerking heeft het algemeen bestuur nu een besluit genomen, waarmee een belangrijke vervolgstap is gezet.

Betaalbare brandweerzorg
Het algemeen bestuur is van mening dat een eenduidig regionaal aangestuurde organisatie beter in staat is om rampen en crises het hoofd te bieden.
Bovendien vinden de burgemeesters dat regionalisering noodzakelijk is om ook in de toekomst een goede en betaalbare brandweerzorg te kunnen blijven bieden aan de inwoners. De wettelijke eisen die aan de brandweer worden gesteld, bijvoorbeeld op het gebied van opleiding en oefening, worden steeds zwaarder en daarmee ook de belasting voor de vrijwilligers.
De kosten die gemaakt moeten worden om het vereiste kwaliteitsniveau te bereiken, zijn in geregionaliseerd verband lager dan als gemeenten dit individueel organiseren. Financiële schaalvoordelen worden ook verwacht op bedrijfsvoeringstaken en door een gezamenlijke regionale inkoop van materieel.
Uiteraard brengt deze fusie ook kosten met zich mee. Die zijn echter van tijdelijke aard en wegen niet op tegen de kosten die brandweerkorpsen moeten maken als zij zelfstandig georganiseerd blijven.
Bovendien wordt regionalisering van de brandweer op korte termijn verplicht gesteld in de Wet
veiligheidsregio's. Het voorstel tot wijziging van de wet op dit punt wordt naar verwachting nog voor het zomerreces aangeboden aan de Tweede Kamer.

Stevig verankerd
Uiteraard blijven ook bij een geregionaliseerde brandweer de posten en kazernes in de gemeenten bestaan. De brandweer blijft vanuit deze kazernes en posten uitrukken voor brand en hulpverlening. De brandweerorganisatie blijft zo dus stevig verankerd in de gemeente en de vrijwilligers behouden hun band met de lokale gemeenschap. Daar verandert niets aan. Ook de huidige indeling in acht brandweerclusters (gemeentelijke samenwerkingsverbanden), die de regio nu kent, blijft bestaan.

---

Openingstijden Klantencontactcentrum

Gemeentehuis Geldermalsen
Post: Postbus 112, 4190 CC Geldermalsen
Bezoek: Kuipershof 2, 4191 KH Geldermalsen
Telefoon: (0345) 586 611
e-mail: info@geldermalsen.nl
Fax: (0345) 573 258