Gemeente Bunnik


Duurzaam wonen in Utrecht: een bewonersonderzoek

In de zomer van 2010 bent u gevraagd om mee te werken aan een onderzoek naar duurzame woningen en gedrag. Het onderzoek is inmiddels afgerond. Samen met Houten, Baarn, Utrechtse Heuvelrug, Nieuwegein, Wijk bij Duurstede en de provincie is er door De Kok & Partners onderzoek uitgevoerd naar gedrag en beleving van duurzame woningen van na 1999. In de deelnemende gemeenten zijn aan bewoners van duurzame woningen middels een enquête (in de krant en op de website) vragen gesteld over: bewonerskenmerken, bewonersgedrag (onderhoud en omgang van de installaties), beleving en duurzame afwegingen in woningkeuze(gezondheid, wooncomfort, financiën en milieu) alsmede de communicatie van informatie over deze duurzame installaties. Er zijn 338 enquêtes ontvangen, waarvan er 247 volledig ingevuld en bruikbaar waren. Hiervan zijn 18 afkomstig van de gemeente Bunnik. In de gemeenten Houten en Nieuwegein zijn 27 huishoudens persoonlijk bezocht. Daarnaast hebben er nog 2 diepte interviews plaatsgevonden met de voorzitter van de bewonersvereniging in Nieuwegein en met iemand die in het bezit is van een HR-ketel. De resultaten zijn beschreven in rapport W onen in Utrecht; drijfveren, attitude en perceptie van huishoudens in duurzame woningen.

Wanneer mensen een woning kiezen, blijkt wooncomfort erg belangrijk. Er is weinig aandacht voor energiezuinig en gezondheid in handleidingen en in communicatie, terwijl dat voor mensen van doorslaggevend belang kan zijn voor het maken van keuzes tav de aanschaf van een woning.

De gemeente kan verschillende rollen gaan aannemen om duurzame woningen beter te laten waarderen: regisseur, kennismakelaar, stuurder en communicator. Per woningbouwproject zal moeten worden bekeken welke rol de gemeente het beste kan aannemen. Binnen de gemeente wordt dit rapport bekendgemaakt, zodat dit in woningbouwontwikkelingen kan worden meegenomen wanneer duurzame installaties worden toegepast. "