Onderzoek legt relatie zieke mensen en supermarktkip
(20 februari 2011)
Uit wetenschappelijk onderzoek onder leiding van de UMCU in Utrecht
blijkt dat ESBL-bacteriën bij zieke mensen sterke overeenkomsten
vertonen met ziekmakende ESBL-bacteriën op kip. Door dit onderzoek
wordt steeds waarschijnlijker dat besmetting van mensen met gevaarlijke
multiresistente ESBL-bacterieen door het eten van kip of ander vlees
tot stand komt.
De problemen met besmettingen van mensen met ESBL-bacteriën nemen de
laatste jaren sterk toe. De bacteriën zijn multiresistent tegen vele
soorten antibiotica en daarom zeer moeilijk te behandelen. Afgelopen
jaar viel de eerste ESBL-dode in Nederland. De oorzaak van de opkomst
van deze gevaarlijke bacteriën ligt in onverantwoord gebruik van
antibiotica waardoor relatief onschadelijke bacteriën (multi)resistent
worden en daardoor gevaarlijk. Behandeling en genezing wordt in dat
geval moeilijk of onmogelijk. Met name in de Nederlandse vee-industrie
is het antibioticagebruik onverantwoord hoog. Een vleeskuiken krijgt
negen keer meer antibiotica dan een mens. Een vleeskuiken krijgt in
zijn leven van 6 weken gemiddeld 4 keer antibiotica toegediend. In de
Nederlandse vleeskippenhouderij wordt meer antibiotica gebruikt dan in
enig ander land in Europa. Dit terwijl juist in de Nederlandse
gezondheidzorg het gebruik van antibiotica erg verantwoord gebeurt: het
laagste gebruik in gehele EU.
Het probleem wordt door de overheid amper erkend, ondanks de vele
waarschuwingen van wetenschappers. Maatregelen zijn tot dusverre vooral
vrijblijvend. Wakker Dier: `Bij de overheid prevaleren economische
belangen van de veesector boven volksgezondheid. Dat was de conclusie
bij de Q-koorts-epidemie en blijkt nu alweer. De vrijblijvendheid
waarmee de overheid de schuldige dierenartsen en vee-industrie
behandelt is letterlijk levensgevaarlijk.'
Stichting Wakker Dier