Rijksvoorlichtingsdienst
Marine oefent in Amsterdamse IJ
De Duik- en Demonteergroep van de Koninklijke Marine oefent vanaf vandaag in Amsterdam tal van realistische scenario's op het gebied van havenbewaking. Vanaf 1 januari levert het maritiem krijgsmachtdeel twee duikpelotons voor deze taak.
Defensie ontwikkelde zich de afgelopen jaren tot een structurele veiligheidspartner van politie, brandweer en gemeenten. Want ook binnen de landsgrenzen staat defensie garant voor veiligheid. Van ondersteuning bij crisis- en rampenbestrijding tot de inzet van special forces bij een terroristisch dreiging. In het kader van Intensivering Civiel-Militaire Samenwerking (ICMS) kwam daar op 1 januari de havenbewakingstaak bij.
Havenbewaking
Bij een verhoogde terroristische dreiging moet de marine binnen 48 uur twee duikpelotons kunnen leveren van ieder 32 duikers, zodat twee afzonderlijke havens gelijktijdig kunnen worden bewaakt. Het duikpeloton kan objecten, zoals een schip of een stuk haven dat is aangemerkt als potentieel doelwit, beschermen tegen dreigingen. Van het preventief uitvoeren van explosievenonderzoek tot het onder water beveiligen van een object tegen inkomende dreigingen. Om de capaciteit en getraindheid op dit gebied te bestendigen, oefent de eenheid deze week in de haven van Amsterdam.
Realistisch
In een realistische setting wordt het duikpeloton geconfronteerd met allerlei opdrachten. Zo onderzoeken de duikers de scheepshuid van het cruiseschip Marco Polo en wordt met de REMUS (Remote Environmental Monitoring System) het IJ afgezocht. Deze onderwaterrobot is in staat om met hoogwaardige sonarapparatuur geheel zelfstandig en veel sneller dan duikers de (zee)bodem in kaart te brengen. Tijdens de oefening vindt nauwe afstemming plaats met het havenbedrijf en de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. Het duikpeloton oefent in Amsterdam vanaf het duikvaartuig Nautilus, dat speciaal hiervoor is uitgerust.
Noot voor redacties (