Ingezonden persbericht


Provincie Overijssel timmert aan de weg met cultuurmakelaars

"Cultuur met meer belangstelling, meer deelname, meer rendement"

"Bezuinigen op cultuur is niet verstandig. Investeringen in deze sector leveren juist een zeer hoog rendement op. Cultuur brengt mensen in beweging, zorgt voor sociale cohesie en levert een substantiële bijdrage aan het imago van een stad of een regio. De provincie Overijssel maakt werk van cultuur en dat levert prachtige resultaten op. Meer belangstelling, meer deelname en meer rendement. Bovendien heeft de kwaliteit van het culturele aanbod aantoonbaar invloed op nieuwe inwoners en nieuwe bedrijvigheid."

Woorden van Dick Buursink, gedeputeerde en portefeuillehouder cultuur in Overijssel. De oostelijke provincie kent al jaren extra middelen en menskracht toe aan het cultuurbeleid en plukt daar nu de vruchten van. Een belangrijke troef in het succesverhaal is de inzet van cultuurmakelaars. Dit zijn specialisten die o.a. gemeenten, verenigingen en instellingen adviseren en ondersteunen, partijen bij elkaar brengen en nieuwe initiatieven stimuleren. Het zijn netwerkers en bruggenbouwers die vraag en aanbod bij elkaar brengen. Zij geven handen en voeten aan het beleid en de ambities van de provincie. "Met ons programma Cultuurdeelname willen we het actief deelnemen van inwoners aan kunst en cultuur stimuleren. Hierbij spelen de cultuurmakelaars een hoofdrol", aldus Buursink. "Het doel is het verstevigen van het culturele veld op het gebied van cultuureducatie, amateurkunst en volkscultuur. De cultuurmakelaars vormen de schakel tussen de provincie en de gemeenten. Ze kennen de praktijk en werken vanuit het veld. Zij zorgen voor betere samenwerking en nieuwe impulsen. "


. Bewuste keuze

Het versterken van het cultuurbeleid is voor de provincie een bewuste keuze geweest. Buursink: "Overijssel is rijk aan cultuur. We hebben onze inwoners en bezoekers heel wat te bieden. Proef de historie van de landgoederen, bezoek een theater of concert. Of laat kinderen via school kennismaken met amateurkunst en volkscultuur in de buurt. Vaak is het de gemeente die samen met een vereniging of instelling deze 'cultuurparels' aan het publiek laat zien. Niet alleen om van te genieten, maar ook omdat dit aanbod het wonen en werken in onze provincie zo aangenaam maakt. De provincie steunt de lokale projecten met raad en daad. Niet alleen vanuit het provinciehuis, maar ook ter plekke via de cultuurmakelaars." Deelnemen aan cultuur is een belangrijke vrijetijdsbesteding van Overijsselaars. Jong en oud ontmoeten elkaar bij allerlei culturele activiteiten. Dat maakt actief bezig zijn met kunst en cultuur op elk niveau tot een sociale bezigheid.


. Identiteit

Buursink: "Misschien zonder dat zij het beseffen, zorgen inwoners met hun cultuurdeelname voor een groot deel van de identiteit van een gemeente, een streek en de provincie. En daarmee levert cultuur ook een bijdrage aan ons imago. Onderzoeken tonen aan dat een aantrekkelijk cultureel klimaat invloed heeft op de komst van nieuwe inwoners en nieuwe bedrijvigheid. Cultuur is in toenemende mate een belangrijke vestigingsfactor. Daar moet Overijssel de vruchten van plukken. Ook wij hebben te maken met een bevolkingskrimp - zeker niet overal in Overijsel trouwens - en met een arbeidsmarkt die onder druk staat. Met ons culturele aanbod willen we de aantrekkingskracht van gemeenten, regio's en de provincie als geheel versterken."

Een rode draad in het beleid van provincie is het versterken van de culturele infrastructuur. Omdat het mensen bindt en betrekt; omdat het mensen een zichtbare en gewaardeerde plek in de maatschappij geeft. Overijssel kiest er met volle overtuiging voor om die sociale cohesie en maatschappelijke participatie te versterken. Buursink: "Mede via de cultuurmakelaars steunen we gemeenten in het vertrouwen dat inwoners en instellingen zelf in staat zijn veel te organiseren en te bereiken. We stimuleren maatschappelijke partners om een actieve rol op zich te nemen. Door hen bij elkaar te brengen en de krachten te bundelen. Niet door taken over te nemen, maar juist door initiatieven te steunen vanuit een regierol."


. Alle leeftijdsgroepen

De gezamenlijke inspanningen moeten er toe leiden, dat actieve deelname aan kunst en cultuur tot in de haarvaten van de provinciale samenleving doordringt: in peuterspeelzalen en crèches, in de ontspanningszalen van verzorgingstehuizen, in de lokalen van basisscholen en het voortgezet onderwijs. Cultuurdeelname moet een vanzelfsprekend onderdeel van de opvoeding en de vrijetijdsbesteding van de inwoners van Overijssel zijn. Daarbij is het belangrijk om alle leeftijdsgroepen te bereiken, dat de activiteiten doordacht gespreid zijn en dat alle terreinen van het cultuurbeleid worden bereikt: muziek, dans, beeldende kunst, erfgoed, et cetera.


. Samenwerking

Deze aanpak en prioriteiten maken deel uit van het provinciale programma Cultuurdeelname. Kenmerkend voor die aanpak is, dat Provincie Overijssel er goed op let of alle activiteiten een meerwaarde hebben. Komen alle doelgroepen voldoende aan bod? Houden we aandacht voor nieuwe ideeën? En worden activiteiten goed ingebed in bestaande culturele structuren? Doen mensen ook zelf actief mee ?

Met een aantal gemeenten is de provincie een vierjarige samenwerking aangegaan, de zogenaamde arrangementsgemeenten. Dit zijn Staphorst, Steenwijkerland, Borne, Losser, Olst-Wijhe en Rijssen-Holten. De provincie heeft met deze gemeenten afspraken gemaakt over het gezamenlijke cultuurbeleid en betaalt daaraan ook mee. Elk van deze gemeenten kan rekenen op de begeleiding van een cultuurmakelaar. Daarnaast zijn op regionaal niveau cultuurmakelaars aan de slag. Zij inventariseren bestaande initiatieven in de regio's, brengen hiaten in beeld en kunnen verbinding leggen met de initiatieven vanuit de arrangementsgemeenten en de vier grote gemeenten.

"Het programma Cultuurdeelname loopt tot en met 2012", meldt Buursink. "Na de verkiezingen loopt het programma dus nog een tijdje door. Dat is maar goed ook, want er is nog veel te doen. Het is van belang dat we verder gaan op de ingeslagen weg. Dat is goed voor de cultuur, maar ook voor de provincie!"




Ingezonden persbericht