Gemeente Boekel


Proef in Boekel â Venhorst: Onderzoek naar meer flexibele regels voor beregening met grondwater

Waterschap Aa en Maas start binnenkort een proef om de effecten in beeld te krijgen van de beregening van graslanden met grondwater. De proef wordt uitgevoerd in het buitengebied van Boekel â Venhorst. Met de proef wil het waterschap uitzoeken of flexibele regels voor beregening van grasland met grondwater praktisch uitvoerbaar en gewenst zijn. Tegelijk wordt naar kansen gezocht om de (grond)watervoorziening te verbeteren zodat beregenen minder nodig is. Het waterschapsbestuur beoordeelt eind dit jaar de resultaten van de proef.

De proef is in samenwerking met belangenorganisaties en terreinbeheerders voorbereid. Bij de twee andere waterschappen in Noord-Brabant wordt een vergelijkbare proef uitgevoerd.

Deelnemers krijgen tijdelijk ruimere mogelijkheden voor beregening Voor de proef zoekt het waterschap in het betreffende gebied grondeigenaren en -gebruikers die hieraan deel willen nemen. Deelnemers krijgen speciaal toestemming (op basis van een zogeheten gedoogbeschikking) om gedurende de looptijd van de proef gebruik te maken van ruimere mogelijkheden om grasland te beregenen. Als tegenprestatie vraagt het waterschap om een aantal gegevens bij te houden, zoals de hoeveelheid onttrokken grondwater voor beregening. Het waterschap houdt tijdens de proef de effecten op de grondwaterstanden in en om het betreffende gebied in de gaten.

Informatiebijeenkomst
Het waterschap organiseert op maandag 28 februari een informatiebijeenkomst voor alle inwoners in het betreffende gebied. Dan zal een uitgebreide toelichting worden gegeven op het doel en de opzet van de proef en is er tijd voor vragen en discussie. De bijeenkomst vindt plaats in gemeenschapshuis NiaDomo te Boekel en start om 20:00 uur.

Meer informatie over de proef is te vinden op www.aaenmaas.nl/proef. Via deze website kunnen geïnteresseerden zich ook aanmelden voor deelname aan de proef.

Waterschap Aa en Maas werkt 24 uur per dag met water. Dit doen we voor nu en later, voor 700.000 inwoners en bedrijven in Oost-Brabant.
* Wij zuiveren het afvalwater en geven het weer schoon terug aan de natuur. Heel belangrijk! Want schoon water is van levensbelang voor mens, plant en dier.

* Wij zorgen voor voldoende water voor de land- en tuinbouw zodat gewassen goed kunnen groeien.

* Wij zien er op toe dat de 110 kilometer lange Maasdijk bestand is tegen extreem hoge waterstanden.

* We zetten ons in voor fraaie waterrijke gebieden in natuur en stad zodat iedereen er van kan genieten.

* Wij controleren de waterkwaliteit in recreatieplassen zodat niemand ziek wordt van een zwempartij.

* We nemen noodzakelijke maatregelen met betrekking tot de klimaatverandering.

Waterschap Aa en Maas staat voor duurzaam waterbeheer, waarbij de nadruk ligt op ieders veiligheid, gezondheid en welzijn. Ook de generaties na ons hebben hier profijt van.Â

Werken met water. Voor nu en later.Â

De laatste nieuws- en persberichten van Aa en Maas kunt u ook volgen via twitter (http://twitter.com/aaenmaas) en onze rss service (www.aaenmaas.nl/nieuwsservice).


* Ontwerp begrenzing proefgebied Boekel-Venhorst.pdf