Arbouw


Leefstijlbegeleiding verlaagt risico op hart- en vaatziekten bij werknemers in de bouw

Een gezonde leefstijl zorgt voor een laag risico op hart- en vaatziekten, en voor de mogelijkheid om lang en gezond te kunnen doorwerken. In opdracht van Arbouw vond het VU medisch centrum een methode waarmee de arbodienst werknemers in de bouw ertoe kan bewegen om gezonder te gaan leven. Als gevolg van persoonlijke leefstijlbegeleiding aten werknemers in de bouw minder ongezonde tussendoortjes en hadden zij een verbeterd cholesterolgehalte vergeleken met de mensen in de controlegroep. Ook verloor 20% van hen blijvend meer dan 5% van het lichaamsgewicht. Onderzoekster Iris Groeneveld promoveert op 18 februari 2011 aan de VU.

64% van de werknemers in de bouw heeft last van overgewicht en 15% van ernstig overgewicht (adipositas). 82 % voldoet niet aan de nationale fitheidsnorm en 26% heeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. In opdracht van Arbouw voerde het VU medisch centrum een onderzoek uit in de bouw bij meer dan 800 mannelijke werknemers met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. In dit onderzoek werd het effect van het gebruikelijke korte leefstijladvies vergeleken met het effect van een gerichte leefstijlinterventie van maximaal 7 één-op-één gesprekken in de vorm van `motiverende gespreksvoering'. Tijdens deze gesprekken konden werknemers hun motivatie, belemmeringen, wensen en mogelijkheden wat betreft leefstijlverandering bespreken met een leefstijlcoach. De coach hielp hen vervolgens een persoonlijk plan te maken voor het verbeteren van leefstijl.

Deze nieuwe methode van persoonlijke leefstijlbegeleiding door de arbodienst kan dus leiden tot verlaging van het risico op hart- en vaatziekten bij werknemers in de bouw. De onderzoekers raden aan om arbo-professionals te trainen in deze methode van leefstijlbegeleiding, zodat deze kan worden aangeboden aan werknemers met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De leefstijlbegeleiding is op korte termijn duurder dan de gebruikelijke zorg. Echter, als werknemers in staat zijn hun leefstijlverandering vol te houden, leidt deze vorm van begeleiding tot een aanzienlijke kostenbesparing.

Onderzoek Leefstijlbegeleiding, samenvatting (PDF)

Bron: persbericht Arbouw
Datum: 17 februari 2011