D66


donderdag 17 februari 2011

Ondoorzichtige partijfinanciering belemmert democratie

De Algemene Rekenkamer onderstreept vandaag de noodzaak van nieuwe wetgeving voor financiering van politieke partijen. Nederland voldoet al jaren niet aan de aanbevelingen van de Raad van Europa voor partijfinanciering. Nieuwe wetgeving is nodig om de transparantie van politieke partijen te bevorderen en onze democratie te beschermen, vindt D66-Kamerlid Gerard Schouw.

Wetsvoorstel

D66 en GroenLinks dienen een initiatiefwetsvoorstel in waarmee politieke partijen en bewegingen inzicht moeten bieden in de financiering. Het doel is het voorkomen van ongezien invloed van personen of bedrijven op de parlementaire besluitvorming."De kiezer heeft recht om te weten waar een partij zijn geld vandaan haalt, want vaak geldt wie betaalt, bepaalt," aldus Schouw.

Openheid

Openbaarheid geldt niet alleen voor politieke partijen, maar ook voor personen, bewegingen en organisaties die parlementaire vertegenwoordiging nastreven. Ook giften aan politieke partijen en hun stichtingen moeten openbaar worden. Volgens de sociaal-liberaal kan transparantie schandalen rond de financiering van politieke partijen ondervangen. Schouw: "We willen geen twijfels over de integriteit van politici. Financiering moet transparant en controleerbaar zijn."

Achterhaald

Vrijwel alle landen in Europa kennen strengere regelgeving over giften aan partijen dan Nederland. Oud-minister Ter Horst (PvdA, Binnenlandse Zaken) werkte drie jaar aan een wet om de financiële transparantie van politieke partijen te verbeteren, maar schrok er uiteindelijk voor terug om de wet in te dienen.