Ingezonden persbericht
http://www.brabantsedelta.nl/actueel/nieuws/@224123/pagina/
Dijkgraaf Joseph Vos over reinigingskosten brand Moerdijk:
"Het kan niet zo zijn dat de burger betaalt"
De totale kosten voor de reiniging van het vervuilde water door waterschap Brabantse Delta zijn becijferd op een bedrag tussen de 11 en 16 miljoen euro. Het algemeen bestuur heeft op 16 februari ingestemd met een voorfinanciering van 16 miljoen voor de maatregelen die nodig zijn om de gevolgen van de calamiteit bij Moerdijk te bestrijden. Vanuit het principe de vervuiler betaalt, is een claim neergelegd bij Chemie-Pack. In samenwerking met de andere betrokken overheden wordt aanvullend gezocht naar mogelijke oplossingen. Het bestuur heeft opdracht gegeven alles in het werk te stellen om te voorkomen dat de rekening bij de belastingbetalers wordt gelegd.
Bestuursdwang
Waterschap Brabantse Delta heeft in het kader van spoedeisende bestuursdwang op 6 januari aan Chemie-Pack de opdracht gegeven om het verzamelde (blus)water te laten verwerken door een gespecialiseerd bedrijf. Chemie-Pack heeft tot driemaal toe laten weten niet aan die opdracht te willen voldoen. Dit betekent dat in opdracht van het waterschap het verontreinigde (blus)water en de vervuilde grond wordt schoongemaakt. De kosten worden verhaald op Chemie-Pack. Het principe geldt: de vervuiler betaalt.
Complexe reiniging
Het waterschap heeft in Moerdijk het werk afgerond: de sloten zijn schoon, vervuilde grond is afgevoerd en het vervuilde water is opgeslagen. Op dit moment staat er op het industrieterrein nog een mobiele zuivering waarmee het nog vrijkomende slootwater wordt schoongemaakt, bijvoorbeeld na een regenbui. Daarmee wordt voorkomen dat er ongezuiverd water naar de Roode Vaart gaat. Het waterschap houdt dit nauwlettend in de gaten. Ondertussen wordt er gewerkt aan de complexe reiniging van het (blus)water en de verontreinigde grond. Het zorgdragen voor een goede afhandeling is van groot belang en heeft op dit moment de hoogste prioriteit.
Kosten
Inmiddels is geraamd dat de totale kosten voor het waterschap tussen de ¤ 11 en ¤ 16 miljoen bedragen. Dit bedrag gaat de draagkracht van het waterschap ruimschoots te boven. Het waterschap doet daarom met de andere betrokken overheden zijn uiterste best doen om de rekening bij de vervuiler neer te leggen. Uitgangspunt hierbij is dat het niet redelijk is om de burgers en bedrijven in Midden- en West-Brabant te laten opdraaien voor de kosten.
Scenario's
Mochten alle kosten onverhoopt niet te verhalen zijn op Chemie-Pack of zijn verzekeraars, dan wordt het Rijk gevraagd om bij te springen. Contacten zijn hiervoor al in Den Haag gelegd. Mocht dit in het uiterste geval ook niet lukken dan zullen de gemaakte kosten in 2012 moeten worden verhaald op de belastingbetalers in Midden- en West-Brabant. Concreet zou dit betekenen dat het tarieven in 2012 met 40 procent omhoog gaan.