Gemeente Dordrecht

Ruimere maatregelen voor tegengaan ernstige overlast

Burgemeester A.A.M. Brok heeft de Beleidsregels Aanpak ernstige overlast vastgesteld. Hierdoor kan de burgemeester een gebiedsverbod en/of een meldingsplicht opleggen aan personen of groepen die de openbare orde in Dordrecht ernstig verstoord hebben. Met dit bestuursmiddel kan ernstige overlast worden voorkomen en tegengegaan. De beleidsregels treden vandaag (donderdag 17 februari) in werking.

De beleidsregels vloeien voort uit de Wet Maatregelen Bestrijding Voetbalvandalisme en Ernstige Overlast, die op 1 september 2010 in werking is getreden. Deze wet is er gekomen, omdat gemeenten vonden dat zij onvoldoende bestuurlijke en strafrechtelijke middelen hadden om ernstige overlast en voetbalvandalisme tegen te gaan.

De wet heeft in de volksmond de naam Voetbalwet gekregen. Die term dekt niet de lading, omdat de werking van de wet breder is dan alleen het tegengaan van voetbalvandalisme. Er kan ook opgetreden worden tegen ernstige overlast in wijken of overlast bij evenementen.

Als er ernstige vrees is voor herhaling of aanhoudende verstoring van de openbare orde, kan de burgemeester aan individuen en/of groepen de volgende maatregelen opleggen:
* gebiedsverbod

* groepsverbod

* (intergemeentelijke) meldingsplicht

* begeleidingsplicht minderjarige tot 12 jaar; dit is in het instellen van een avondklok voor kinderen onder de 12 jaar die 's avonds op straat overlast veroorzaken.

Dit zware middel mag alleen worden gebruikt in gevallen van ernstige aanhoudende overlast en wanneer andere mogelijke maatregelen tekortschieten.

Het college van burgemeester en wethouders vindt dat er stevig moet worden opgetreden tegen overlast. Burgemeester Brok: 'Voor het gemeentebestuur van Dordrecht zijn veiligheid en leefbaarheid belangrijk. Op het moment dat individuen of groepen de openbare orde ernstig in gevaar brengen, moet ik als burgemeester kunnen ingrijpen.'

Datum 17 februari 2011




Gemeente Dordrecht