'Staatssecretaris miskent belang van natuur voor de Nederlander'
De Bilt, 20110217 -- Het is onbegrijpelijk dat staatssecretaris Bleker het gisteren verschenen rapport van het Planbureau voor de leefomgeving (PBL) over de herijking van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) durft te typeren als "ondersteuning voor zijn beleid". Dat stelt De12Landschappen, het samenwerkingsverband van de provinciale Landschappen. De voorgenomen bezuinigingen leiden tot verslechtering van natuurkwaliteit, afname van dier- en plantensoorten en vermindering van recreatiemogelijkheden. Directeur Hank Bartelink van De12Landschappen noemt het beschamend dat Bleker durft te zeggen dat hij op de goede weg is. Hij roept Bleker op z'n verantwoordelijkheid te nemen.
De conclusies van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), volgend uit het rapport over de "herijking" van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), bevestigen de zorg van De12Landschappen over de voorgenomen kabinetsplannen. In die plannen daalt het budget voor natuur van 485 miljoen in 2007 naar slechts 190 miljoen in 2015. Daarvan is circa 75 tot 100 miljoen beschikbaar voor beheer. Een fractie van wat daadwerkelijk nodig is. Directeur Hank Bartelink van De12Landschappen: "Dit bedrag is op zichzelf al onvoldoende voor de instandhouding van de Europese beschermde natuurgebieden (Natura 2000), waardoor nog meer dieren en plantensoorten in de knel zullen komen. Laat staan dat hiermee de bestaande natuurgebieden in de Ecologisch Hoofdstructuur (EHS) onderhouden kunnen worden: een algeheel verlies van natuurkwaliteit is met dit kabinetsbeleid onvermijdelijk".
De12Landschappen vindt dat bij financiële krapte in ieder geval het beheer van de bestaande EHS overeind moet blijven, óók de EHS-gebieden gelegen buiten de Natura 2000 gebieden. Terecht concludeert ook het PBL dat natuurbeleid meer doelen dient dan alleen het behoud van biodiversiteit waartoe Nederland zich internationaal heeft verplicht. Natuur en landschap zijn belangrijk voor de recreatiemogelijkheden en de beleving van de Nederlander, vervullen tal van andere functies en leveren ook nog eens geld op. Maar, concludeert Bartelink: "Omdat die factoren niet in de weging zijn meegenomen, is de analyse van PBL te beperkt om daarmee vergaande conclusies over de afronding van de Ecologische Hoofdstructuur te trekken".
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) steunt de visie van De12Landschappen. Directeur Johan van de Gronden van het WNF: "Driekwart van de Nederlandse natuurgebieden is kleiner dan 5000 hectare. De overheid kan deze natuur niet zomaar laten vallen; het zijn de gebieden waar mensen van houden, waar ze wandelen en fietsen. Geef de betrokken lokale partijen het budget en de ruimte om zelf het beheer te regelen, zonder al teveel bemoeienis vanuit Den Haag."
De12Landschappen is het samenwerkingsverband van de 12 provinciale Landschappen: Het Groninger Landschap, It Fryske Gea, Het Drentse Landschap, Landschap Overijssel, Het Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen, Het Flevo-landschap, Het Utrechts Landschap, Landschap Noord-Holland, Het Zuid-Hollands Landschap, Het Zeeuwse Landschap, Het Brabants Landschap en Het Limburgs Landschap.
De12Landschappen