Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Amsterdam, 17 februari 2011

Politiek Amsterdam: verplaatsing haven mag ten koste gaan van natuur

Als de Amsterdamse haven opschuift voor woningbouw mag dit ten koste gaan van het groen in de Houtrakpolder ten westen van Amsterdam. Daarmee is de Amsterdamse gemeenteraad vannacht akkoord gegaan. Deze beslissing is onderdeel van het vaststellen van de Structuurvisie Amsterdam 2040, een nota over de ruimtelijke ontwikkeling van de stad tot 2040. Milieucentrum Amsterdam is ontstemd dat er geen harde grens getrokken wordt voor de haven.

"Dit is de kat op het spek binden", aldus Jupijn Haffmans, directeur van Milieucentrum Amsterdam. "We moeten toe naar een slimmere en duurzame haven, die op minder grond veel meer toegevoegde waarde heeft voor de stad. Door het vooruitzicht op uitbreiding verdwijnt een belangrijke impuls voor bedrijven in de haven om verstandig met de beschikbare ruimte om te gaan."

De Houtrakpolder is een groene buffer tussen Amsterdam en omliggende gemeenten. Het is onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur en een gebied waar jaarlijks 500.000 bezoekers komen, vooral uit Amsterdam-West. Met de verdichting van de Westelijke Tuinsteden is het cruciaal om groen in de nabijheid te waarborgen. Maar niet alleen voor Amsterdammers is het gebied belangrijk. De gemeente Haarlemmerliede verzet zich fel tegen de plannen om de Houtrakpolder op te geven als groengebied.

Successen

Naast deze dreiging voor de Houtrakpolder vallen er ook successen te melden voor het groen in en rond de stad. Op aandringen van Milieucentrum Amsterdam is besloten tot twee majeure verbeteringen in de Structuurvisie:


- Amsterdam krijgt ecologische hoofdstructuur


- Zuidoever Gaasperplas blijft vooralsnog groen

Amsterdam krijgt ecologische hoofdstructuur

Voor het eerst heeft de stad een ecologische hoofdstructuur waarin de verbindingen tussen groengebieden voor planten en dieren zijn vastgelegd. Deze zijn weergegeven op een kaart: zie www.milieucentrumamsterdam.nl/ecologische_structuur. Het gaat onder andere om een ring die loopt van het Amsterdamse Bos via het Amstelgebied naar het Zeeburgereiland om uiteindelijk in Waterland uit te komen. Milieucentrum Amsterdam heeft ervoor gezorgd dat er toezicht is: er komt een toetsing bij bouwprojecten of de ecologische hoofdstructuur wordt gerespecteerd.

Zuidoever Gaasperplas blijft vooralsnog groen

De zuidoever van de Gaasperplas wordt in ieder geval de komende tien jaar niet bebouwd. Hiermee blijft een waardevol natuurgebied behouden waar veel bewoners van Zuidoost wandelen en fietsen. Het gevaar is echter niet geweken. Over twee jaar besluit de gemeente of het groen ook ná 2020 behouden blijft.

Voor meer informatie:



Ingezonden persbericht