Raad van State


donderdag 17 februari 2011
10.00 uur
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Nieuwkoop van het bestemmingsplan 'Noordse Buurt'. Het plan maakt het mogelijk een glastuinbouwgebied te veranderen in zogenoemd 'hoogwaardig woongebied met natuur- en landschapswaarde'. Dit betekent dat de glastuinbouwbedrijven in het gebied moeten verdwijnen. De ongeveer 25 woningen bij die bedrijven mogen bewoond blijven. De gemeente wil het glastuinbouwgebied 'transformeren', omdat de bereikbaarheid van het gebied niet optimaal zou zijn en de afstand tot de veiling van Aalsmeer groot. Verder lopen de transportroutes via dorpen en smalle wegen en ligt het gebied ingeklemd tussen de beschermde natuurgebieden De Nieuwkoopse Plassen en De Haeck. De gemeenteraad wil dit plan financieel mogelijk maken met de opbrengst van de verkoop van grond voor de bouw van 400 woningen en met subsidie van het Rijk en de provincie. 22 glastuinbouwers komen tegen het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij willen hun bedrijfsvoering op de huidige locatie voortzetten. Het gemeentebestuur zou te weinig rekening hebben gehouden met hun belangen. Verder vinden zij de alternatieve locaties die de gemeenteraad voor hun bedrijven op het oog heeft, niet geschikt. De glastuinbouwers twijfelen ook aan de financiële uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan. (zaaknummer 200907218/1)

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan 'Braassemerland' van de gemeente Kaag en Braassem. Het plan heeft betrekking op een glastuinbouwgebied ten zuiden van Roelofarendsveen en maakt het mogelijk om het gebied te veranderen in een woongebied met 2.250 woningen. Onder meer de stichting Braassemerland in Actie en een aantal inwoners van Roelofarendsveen komen tegen het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De stichting vindt dat het milieueffectrapport niet meer actueel is omdat na het opstellen daarvan nog allerlei wijzigingen in het plan hebben plaatsgevonden. De inwoners zijn het er niet mee eens dat er nieuwe woningen mogen worden gebouwd in het nationale landschap Groene Hart. Dit zou in strijd zijn met het zogenoemde 'migratiesaldo-nulbeleid' voor het Groene Hart. Bovendien zou de woningbouw het gebied aantasten. Ook twijfelen zij aan de financiële uitvoerbaarheid van het plan. Sommige inwoners vrezen dat het dorpse karakter van Roelofarendsveen wordt aangetast doordat woningen met een goothoogte van zestien meter zouden zijn toegestaan. Ook zijn zij bang voor verkeersoverlast op de bestaande wegen Noordeinde en Zuideinde als de nieuwe woonwijken hierop worden aangesloten. De zitting gaat ook over de hogere geluidswaarden die het college van burgemeester en wethouders van Alkemade heeft vastgesteld vanwege de wegen die worden aangelegd voor 'Braassemerland'. De hogere waarden gelden voor zowel bestaande als nieuwe woningen. Omdat de definitieve ligging van de wegen nog niet bekend was, heeft het gemeentebestuur ervoor gekozen de maximale waarden voor de woningen vast te stellen. Niet gezegd is dat deze maximale waarden ook nodig zullen zijn, aldus het gemeentebestuur. Een aantal omwonenden van de Nieuwe Weg 1, de verbinding tussen de Alkemadelaan en de nieuwe Noord-Zuidverbinding, komt tegen deze waarden in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 200904724/1 en 200904631/1)

10.00 uur

Zitting over de exploitatievergunningen die de burgemeester heeft verleend aan restaurant Delano en Caffè P met terrassen aan de Mariaplaats in Utrecht. De zitting gaat ook over de vergunningen die het college van burgemeester en wethouders van Utrecht op grond van de Drank- en Horecawet heeft verleend aan het restaurant en het café. De buurman van het restaurant was eerder tegen de vergunningen in beroep gekomen bij de rechtbank in Utrecht. Die verklaarde in juni 2010 zijn beroep tegen de exploitatievergunning voor het café gegrond, omdat gemeentelijk beleid geen nieuwe terrassen meer zou toestaan in de binnenstad. De exploitatievergunning voor het restaurant was eerder verleend en viel nog onder 'oud' beleid. Daarom heeft de rechtbank die vergunning niet vernietigd. De eigenaar van beide horecabedrijven, The Amazing Bread Company, is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201006814/1)

10.00 uur

(Deze zaak is op 14 februari 2011 alsnog ingetrokken) Zitting over de toestemming die de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen aan de Stichting Nederlandse Publieke Omroep heeft gegeven om via een aantal themaradiokanalen te mogen uitzenden. De uitzendingen vinden onder meer plaats via mobiele telefoons en servicemenu's van digitale televisie. Ook wordt gebruikt gemaakt van zogenoemde 'narrowcasting'. Het gaat om het uitzenden van informatie die is gericht op een bepaald publiek, op een geselecteerde locatie en tijdstip via digitale schermen, vaak op afstand aangestuurd. Het gaat om audiovisuele schermen die worden gebruikt in bijvoorbeeld winkels en cafés. Onder meer de vereniging van Commerciële Radio en de vereniging voor Satelliet Televisie en Radioprogramma Aanbieders zijn het hier niet mee eens. Zij vinden dat de minister geen goed marktonderzoek heeft gedaan en daarom geen toestemming had mogen verlenen. De rechtbank in Den Haag verklaarde in december 2010 een eerder beroep van de verenigingen gegrond. Naar haar oordeel had de minister beter onderzoek moeten doen naar de gevolgen van de toestemming voor de markt en de marktpartijen. De minister is tegen die uitspraak in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt dat hij al voldoende onderzoek gedaan heeft. In afwachting van een definitieve uitspraak op zijn beroep, verzoekt hij de Raad van State de uitspraak van de rechtbank voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201100938/2)

10.45 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer heeft verleend voor de aanleg van twee aansluitingen van de N201 op de Rijksweg A4. Ook mogen er verbindingswegen tussen de Kruisweg in De Hoek en de Bennebroekerweg worden aangelegd. Voor deze aansluitingen heeft het gemeentebestuur ook aanlegvergunningen verleend. De rechtbank in Haarlem verklaarde in januari 2011 een eerder beroep van een aantal omwonenden gegrond. De provincie Noord-Holland en het gemeentebestuur zijn tegen die uitspraak in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak op hun hoger beroep, verzoeken zij de Raad van State de uitspraak van de rechtbank voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201101476/2)

12.30 uur

Zitting over de weigering door het bestuur van het Nederlands Letterenfonds om een zogenoemde 'werkbeurs' te verlenen voor het schrijven van de roman 'Het Leugenarchief'. Een inwoner van Oosterbeek had om de beurs verzocht. Het Letterenfonds wil geen beurs verlenen omdat de roman niet van goede literaire kwaliteit zou zijn. De schrijver bestrijdt dit. Hij vindt dat de leden van de Adviescommissie Werkbeurzen Schrijvers, die het Letterenfonds heeft geadviseerd de aanvraag af te wijzen, niet deskundig zijn op het gebied van de misdaadroman of de literaire thriller. Ook zouden de externe adviseurs die leesadviezen aan de adviescommissie hebben uitgebracht, vooringenomen zijn. De schrijver vindt dat hij ten onrechte niet de verschillende adviezen heeft mogen inzien. Hierdoor zou hij zich niet goed tegen de weigering hem een beurs te verlenen, kunnen verweren. Daarom komt de man in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Arnhem verklaarde in juli 2010 een eerder beroep van de man ongegrond. (zaaknummer 201008391/1)