RWE start bouw meteomast Noordzee
17/02/2011 15:24
Essent N.V.
Onderzoeksgegevens van belang voor bouw windparken ver op zee
Den Bosch - RWE gaat 75 kilometer uit de kust van IJmuiden een onderzoeksmast bouwen, waarmee meteorologische invloeden op zee worden gemeten. De uitkomsten van het onderzoek naar windsnelheden, zeestroming en golfslag zullen onder andere worden gebruikt in het research en development programma van het FLOW-consortium (Far and Large Offshore Wind). Het is de eerste keer dat in Europa een meteomast zover uit de kust wordt neergezet.
'Het realistisch meten van de meteorologische omstandigheden is van groot belang bij het
ontwikkelen van offshore windparken', zegt Laut van Seventer, manager offshore wind
development Benelux van RWE. 'Met onze meteomast dragen we bij aan het inzichtelijk maken van invloeden die tot op heden niet goed meetbaar waren zover uit de kust.'
De meteomast
De bijna 100 meter hoge meteomast wordt 75 kilometer uit de kust van IJmuiden gebouwd in het offshore windgebied 'IJmuiden' dat valt binnen het Nationaal Waterplan. Bij het ontwerp van de mast is rekening gehouden met de mogelijkheid om op vier verschillende hoogtes (tussen 30 en 100 meter) sensoren te monteren die windsnelheden, windrichting, temperatuur en drukverschillen waarnemen en registreren. Om in de toekomst veilige en kostenefficiënte funderingen te kunnen ontwerpen voor windturbines zal de meteomast ook geschikt worden gemaakt voor het meten van zeestroming, golfhoogtes en golflengtes.
De meteomast wordt op een zogenoemde "monopile" fundering gebouwd die bestaat uit een 65 meter lange stalen buis met een diameter van bijna 3,5 meter. De buispaal zal ongeveer 40 meter in de zeebodem worden geheid op een locatie waar de zee 26 meter diep is. De elektriciteit die de meteomast nodig heeft, zal met behulp van zonnecellen en kleine windmolens ter plekke worden opgewekt.
Aannemer Van Oord zal als EPCI contractor het project realiseren. De verwachting is dat de meteomast in september 2011 in bedrijf wordt genomen.
FLOW Consortium
Het FLOW-project is in 2009 gestart door de Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen Essent-RWE, Eneco, TenneT, Ballast Nedam, Van Oord, IHC Merwede, 2-B Energy, XEMC Darwind, ECN en de TU Delft. Bij die gelegenheid formuleerden de partners een businessplan dat de betrokken partijen in staat stelt om een leidende positie in te nemen op de Europese markt voor offshore windparken. Naast de kansen voor extra werkgelegenheid is het belang van de Nederlandse regering mede, dat de Europese doelstellingen voor duurzame energie (14% in 2020) mede met behulp van Wind op Zee bereikt zal worden. De doelstelling van het uitvoeren van het FLOW Plan is een kostenreductie voor Far Shore windenergie in 2015 (t.o.v. 2010) te realiseren van 20% in 2015. De kennis en ervaring met windparken ver uit de kust en in diep water zijn in de wereld nog beperkt. FLOW heeft als doel de betrouwbaarheid van dit soort windparken te verhogen, de ontwikkeling te versnellen en tegelijk de risico's en kosten te
verlagen.
Over Essent
Essent is de grootste producent van duurzame energie in Nederland en levert elektriciteit, gas en warmte aan particuliere en zakelijke klanten. De onderneming beschouwt Nederland en België als haar thuismarkt. De totale productiecapaciteit van de centrales van Essent bedraagt ca. 3.000 MW, bijna 2.700 MW aan productiecapaciteit is op dit moment in aanbouw. Van alle in Nederland duurzaam geproduceerde stroom neemt Essent een kwart voor haar rekening. Bij Essent werken 4.500 mensen. Meer informatie is te vinden op www.essent.nl/overessent
Essent maakt deel uit van het internationaal opererende RWE. Met een omzet in 2009 van EUR 48 miljard en meer dan 70.000 medewerkers is RWE een toonaangevende Europese leverancier van elektriciteit en gas. RWE levert in Europa elektriciteit en gas aan meer dan 24 miljoen klanten. Daarmee behoort RWE tot de top 5 van Europese energiebedrijven. RWE investeert gemiddeld EUR 1,4 miljard per jaar in Europese duurzame energieprojecten.
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl
http://www.twitter.com/essentnieuws
Noot voor de redactie:
Noot voor de redactie,