Ministerie van Defensie

Antiterreureenheid beëindigt treinkaping

17 februari 2011, 15.09 uur

Op het rangeerterrein van Nedtrain in Amsterdam trainde de Unit Interventie Mariniers, een antiterreureenheid, gisteren diverse procedures om een treinkaping te beëindigen.

Van het binnendringen vanuit een gepantserd voertuig (YPR) van de Koninklijke Marechaussee tot het met explosieven wegblazen van een deur of een raam; er werden verschillende methoden beoefend om de kaping te beëindigen. Specialisten van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie gaven hierbij uitleg over het herkennen en onschadelijk maken van boobytraps.

Analyse

Met het plaatsen van explosieven werden de treindeuren geforceerd. Foto: ministerie van Defensie

Camera's, geplaatst door de Dienst Speciale Recherche van het Korps Landelijke Politiediensten, rondom en boven de trein zorgen ervoor dat de mariniers een goede inschatting van de situatie en risico's konden maken. Aan de hand van deze live streaming informatie, besloot de pelotonscommandant hoe de eenheid in te zetten. In een snelle en soepele actie werd vervolgens de trein ontzet. De kapers, voor deze oefening leerlingen van het ROC uit Gouda, werden ingerekend en de gijzelaars bevrijd.

Samenwerking

Het UIM werkt tijdens haar inzet samen met de marechaussee en het KLPD. Foto: ministerie van Defensie

De antiterreureenheid oefende 2 volle dagen op de treinen. "Een erg geslaagde oefening", blikt de commandant van de eenheid terug. De procedures zijn beoefend en de verschillende eenheden zijn weer op elkaar ingespeeld. "Een bevestiging van de jarenlange intensieve samenwerking met de marechaussee en de dienst speciale recherche technieken", aldus de commandant.

UIM

De kapers werden overmeesterd en ingerekend door de mariniers. Foto: ministerie van Defensie

De Unit Interventie Mariniers (UIM) is de specialistische eenheid van Defensie voor inzet bij grootschalige en complexe terreurbestrijding in Nederland. Vliegtuigen, schepen, boorplatformen, treinen en complexe gebouwen, zoals een voetbalstadion of theater, horen tot het werkterrein. Om in elke situatie goed te kunnen reageren traint de eenheid regelmatig op de verschillende objecten.

Specialisten

Naast specialist in het zwarte interventiewerk, heeft elk team binnen de UIM een eigen specialisme. Zo zijn er klimteams voor urban climbing, duikteams en zogenoemde breach teams voor het forceren van toegang. De UIM, voorheen de Bijzondere Bijstandseenheid (BBE), werd in 1973 opgericht na het gijzelingsdrama tijdens de Olympische Spelen in München.