TenneT


Integratie Belgische en Nederlandse intraday markt

17-02-2011 Amsterdam/Arnhem/Brussels, 17 Februari 2011 - TenneT, ELIA, APX-ENDEX and Belpex zijn vandaag gestart met een verdere integratie van de Nederlandse en Belgische intraday markt, door de introductie van een impliciet mechanisme voor de allocatie van intraday capaciteit op de grens.

De lancering van de "cross border intraday market" is het gevolg van een samenwerking van elektriciteitstransporteurs en beurzen in Nederland en België: ELIA, TenneT, APX-ENDEX and Belpex. De geïntegreerde oplossing is gebaseerd op bestaande Elbas technologie, een systeem dat zich al bewezen heeft In Scandinavië en Duitsland. Zoals eerder aangekondigd zal de geïntegreerde intraday markt van start gaan op de Nederlands-Belgische grens. Volgens planning zal Nordic intraday markt via de NorNed kabel snel volgen, net als de Nederlands-Duitse en Duits-Deense grens.

De oplossing is gebaseerd op een handelssysteem waarop continue biedingen en offerte in het ene land automatisch "gematched" worden met biedingen en offertes in het andere land, zo lang er voldoende capaciteit beschikbaar is voor de intraday handel.

De ontwikkeling van de intraday markt wordt als een hoge prioriteit beschouwd door de toegenomen hoeveelheid duurzame energiebronnen, die de vraag naar korte termijn handel doet toenemen. Geïntegreerde regionale en interregionale markten die op eenvoudige wijze toegang bieden tot vraag en aanbod in andere landen zijn cruciaal voor de ontwikkeling van liquide markten en volgen de trend van de integratie van de Europese elektriciteitsmarkt, die startte met de integratie van de day-ahead markten in 2006.

De lancering van de cross-border intraday oplossing tussen Nederland en België is wederom een belangrijke stap voor de integratie van de Europese elektriciteitsmarkten.