GroenLinks

GroenLinks wil onderzoek naar vergoeding auteursrechten

Donderdag 17 februari 2011, 09:51u - Bruno Braakhuis
Het wordt hoog tijd dat de misstanden bij Buma/Stemra worden aangepakt. Artiesten zien nauwelijks geld terug van de vergoedingen die consumenten afdragen. In de Volkskrant blijkt vandaag dat Buma/Stemra voornamelijk de industrie achter de muzikanten bevooroordeelt en de artiesten zelf er bekaaid afkomen. GroenLinks Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis wil dat de monopoliepositie van Buma/Stemra door staatssecretaris Teeven wordt onderzocht.

Door een wettelijk monopolie beschermt staatssecretaris Teeven (VVD) de Buma/Stemra, waardoor deze zijn eigen gang kan gaan. Braakhuis vraagt de staatssecretaris dan ook om een onderzoek naar de machtsverhoudingen in de muziekindustrie."Er moet snel worden nagedacht over het doorbreken van het monopolie van Buma/Stemra, zodat de belangen van auteurs echt behartigd kunnen worden. De consument betaalt en de artiest krijgt alleen kruimels," zegt Braakhuis.

Het Volkskrant artikel laat zien dat muziekuitgevers beter vertegenwoordigd zijn in het bestuur, dan de mensen die daadwerkelijk muziek schrijven. Dit leidt tot belangenverstrengeling. Duidelijk voorbeeld hiervan is de software ontwikkelaar van de Buma/Stemra. Deze man is tevens componist en verdiende in het verleden miljoenen aan zijn eigen muziek die elke nacht op de drie publieke netten te beluisteren viel.

Braakhuis: "Het kabinet heeft al lange tijd een plan op de plank liggen om het auteurscontractenrecht te moderniseren. Ik wil dat dit plan per ommegaande naar de Kamer gestuurd wordt. Als de staatssecretaris de wet niet snel wil indienen, zal ik overwegen om dan maar zelf het initiatief te nemen. Dat is bijna een kwestie van knippen en plakken."

Vragen van het lid Braakhuis (GroenLinks) aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie over Buma/Stemra:


1. Bent u bekend met het artikel "Schrille wanklanken in de muziekindustrie" in de Volkskrant van 16 februari 2011?


2. Deelt u de zorg van mijn fractie dat de belangen van de muziekuitgevers en indirect de omroepen in het bestuur van Buma/Stemra dominant zijn geworden?


3. Deelt u de mening van mijn fractie dat Buma/Stemra primair bedoeld is om de belangen te vertegenwoordigen van de creatieven die de muziek schrijven en alleen secundair van de uitgeverijen die de rechten op de muziek exploiteren?


4. Hoe wordt het bestuur van Buma/Stemra samengesteld? Klopt het dat muziekuitgevers niet alleen stemrecht hebben voor de aan hen toegewezen bestuursplaatsen, maar ook voor de bestuursplaatsen die bestemd zijn voor auteursvertegenwoordigers? Welke andere organen binnen Buma/Stemra zijn er die belangrijke besluiten kunnen nemen of beïnvloeden?


5. Welke extra bevoegdheden krijgt het College van Toezicht Collectieve Beheersorganisaties in de voorgestelde Wet Toezicht CBO's om in te grijpen in de samenstelling van het bestuur van CBO's? Acht u deze extra bevoegdheden voldoende voor het kunnen doorbreken van de ongewenste dominante invloed van muziekuitgevers in het bestuur van Buma/Stemra? Zo nee, welke aanvullende maatregelen stelt u voor om het College alsnog afdoende bevoegdheden te geven?


6. Bent u bereid onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de verstrengeling van de belangen van muziekuitgevers met het bestuur van Buma/Stemra en andere CBO's en mogelijke onregelmatigheden in het uitkeren van subsidies via Buma Cultuur? Zo nee, waarom niet?


7. Bent u bereid te onderzoeken of het wenselijk is de wettelijke monopoliepositie van Buma/Stemra te beëindigen? Hoe ziet u de wettelijke monopoliepositie van de CBO's in een Europees perspectief? Kunt u uw antwoorden toelichten?


8. Acht u het nodig om van Buma/Stemra en andere CBO's te verlangen in veel meer detail te rapporteren over inkomsten en uitgaven? Kunt u uw antwoord toelichten?


9. Bent u bereid met spoed uw wetsvoorstel voor auteurscontractenrecht naar de Kamer te sturen?