GroenLinks
Europees Midden-Oostenbeleid moet hervormd worden

GroenLinks roept minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken op zich in te spannen voor hervorming van het Europees nabuurschapsbeleid. Kamerlid Arjan El Fassed wil dat de ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel stilstaan bij de wijze waarop de Europese Unie de afgelopen tien jaar een buitenlands beleid heeft gevolgd waarbij mensenrechten steeds verder naar de achtergrond zijn geschoven. Europarlementariër Judith Sargentini is het daar hartgrondig mee eens. Ze wil dat de Europese Unie een proactieve rol speelt in het ondersteunen van het domino-effect van de roep om democratie in het Midden-Oosten.

Snakken naar nieuwe politiek

El Fassed deed zijn oproep vandaag tijdens het algemeen overleg van de Tweede Kamercommissie Buitenlandse Zaken, aan de vooravond van de bijeenkomst van Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel.

"De minister en zijn collega's in Brussel hebben niet door dat jongeren in het Midden-Oosten snakken naar een nieuwe politiek," zegt El Fassed. "Niet alleen van hun machthebbers maar ook van die landen die tot vandaag die machthebbers hebben gesteund."

Het Europees nabuurschapsbeleid (de afspraken die de Europese Unie maakt met haar buurlanden) moet de waarden als mensenrechten en democratie koppelen aan intensievere politieke en economische betrekkingen. Maar dat gebeurt niet of nauwelijks, stelt El Fassed.

Vrije verkiezingen in Egypte

Ondertussen riep het Europees Parlement in Straatsburg op tot vrije en eerlijke verkiezingen in Egypte. In de aangenomen resolutie staat dat de Europese Unie alles moet doen om de democratische overgang in Egypte te steunen. Volgens Sargentini was de Europese Unie veel te laat met reageren op de roep om democratie uit het Midden-Oosten. Het is zaak dat de Europese Unie zich nu bewijst door een actief buitenlandbeleid. Daarin moet als eerste het Europees nabuurschapsbeleid structureel hervormd worden, stelt Sargentini.

Europese minister moeten lessen trekken uit gebrek aan daadkracht

GroenLinks wil dat de raad van Europese ministers van Buitenlandse Zaken lessen trekt uit de manier waarop de Europese Unie als geheel, en de EU-lidstaten afzonderlijk, weinig daadkracht hebben getoond. Vooral als het gaat om vrijheden en waarden waar jongeren in het Midden-Oosten de straat voor opgaan.

Daarnaast vindt El Fassed dat de verslagen van de subcommissies, waarin mensenrechten zijn besproken, tussen onder meer de Europa Unie en Egypte, Tunesië en Israël, openbaar moeten worden gemaakt.

Sargentini vult aan: "EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton kon niet aanwezig zijn bij het debat in het Europees Parlement omdat ze een werkbezoek aflegt in de regio. Goed. Maar ook veel te laat: ze hoorde dat namelijk een paar maanden eerder te doen." De Europese Unie loopt achter de feiten aan, omdat het geen gemeenschappelijk buitenlandbeleid heeft. "Mensenrechten en democratisering moeten strikt worden nageleefd. Europa heeft veel te lang een oogje dicht geknepen."