De Nederlandse Bank

De Chinese invloed in Europa: enter the dragon?

Datum 17 februari 2011

De afgelopen tijd heeft China opzien gebaard met een aantal transacties in Europa, die door Chinese bedrijven, staatsfondsen of direct door de politiek zijn geïnitieerd. Waar komt dit geld vandaan en met welke bedoelingen investeren de Chinezen in Europa? Hoewel steeds vaker gehoord wordt dat Europese landen met Chinees geld gesteund worden, is het voorbarig te spreken van een 'Chinese invasie' en is het ook in het eigen belang van China stabiliteit in de eurozone te waarborgen.

Externe reserves China : better SAFE than sorry

De afgelopen maanden heeft China veel geld gestoken in Europees schuldpapier voor de stabiliteit van de hele eurozone. Dit werd voornamelijk gefinancierd vanuit haar internationale reserves, die enorm zijn toegenomen in de afgelopen 20 jaar vanwege de combinatie van een groot handelsoverschot en een min of meer vaste wisselkoers (figuur 1).
Rangorde landen naar internationele reserves

Veel van de reserves van China worden belegd in andere valuta. Zo bezat het land per juni 2009 voor USD 1.350 miljard aan Amerikaanse overheidsschuld. Aangenomen kan worden dat tussen de 25% en 30% van de reserves van China in euro's wordt aangehouden, een bedrag van EUR 550 tot 650 miljard. Het grootste deel hiervan betreft waarschijnlijk staatsobligaties. Zeker nu er in Europa nog altijd zorgen zijn over de schulden van perifere landen, is het geld uit China welkom. Voor China is dit dus een mogelijkheid politieke invloed te winnen. De EU daarnaast is de belangrijkste handelspartner van China, dus de stabiliteit van het eurogebied is ook in het belang van China.

Staatsfondsen

Volledig los van de internationale reserves beheert het Chinese ministerie van Financiën een staatsfonds, genaamd CIC. Het fonds wordt gefinancierd en bestuurd door het ministerie. Met de geschatte USD 332 miljard aan vermogen is het CIC qua grootte vergelijkbaar met staatsfondsen van andere, voornamelijk olie en gas exporterende, landen (figuur 2).
Hoewel informatie over transacties en beleggingen van het fonds schaars is, lijken de buitenlandse investeringen van CIC voornamelijk toegespitst op financiële instellingen en energiebedrijven. Staatfondsen

Investeringen vanuit het bedrijfsleven

De voorgaande voorbeelden moeten los worden gezien van investeringen vanuit het Chinese bedrijfsleven. Hoewel veel bedrijven nog (indirect) worden bestuurd door de politiek, zijn overnames in de private sector over het algemeen niet politiek van aard, maar eerder een logisch gevolg van de groeiende positie van China in de wereldeconomie. De investeringen van China in het buitenland zijn echter nog relatief klein. De totale waarde van (aangekondigde) overnames van Chinese bedrijven in West-Europa bedroeg in de periode 2001 tot 2010 zo'n USD 47 miljard, met in totaal 136 transacties. Hoewel deze aantallen de afgelopen jaren flink zijn gestegen, is gezien de grootte van de Chinese economie allerminst sprake van een "Chinese invasie" vanuit het bedrijfsleven. De algemene verwachting is echter wel dat de kapitaalberg waar de Chinese overheid en bedrijfsleven op zitten de komende jaren steeds meer impact zal hebben in Europa - zowel politiek als economisch.

Meer over Economie

+ Nieuw model voor economische voorspellingen + Inflatieverwachtingen voor eurozone stevig verankerd + Banken versoepelen kredietnormen voor bedrijven + Overheidssteun aan financiële instellingen

Downloads

o De Chinese invloed in Europa - enter the dragon (PDF: 26,7 Kb)

Zie het origineel