Gemeente Purmerend

Nieuws B en W 2011-02-15

17 februari 2011

Waarderingssubsidie voor zwemvereniging WZ&PC
De zwemvereniging WZ&PC kampt sinds de verhuizing naar het Leeghwaterbad met een exploitatietekort. Spurd heeft een analyse gemaakt van de financiële situatie van de zwemvereniging en onderzoek gedaan naar de effecten van diverse aanbevelingen. Conclusie is dat WZ&PC op de goede weg is, maar meer tijd nodig heeft om het exploitatietekort terug te dringen. Op grond hiervan besluit het college om aan WZ&PC over de jaren 2011 tot en met 2013 een jaarlijkse bijdrage van EUR 5.050 te verstrekken in de vorm van een waarderingssubsidie.

Verkenning naar het gebruik van wijkcentra
Purmerend heeft in iedere wijk een wijk- of buurtcentrum. Het college heeft laten onderzoeken hoe intensief de bezetting en het gebruik is van deze buurtgerichte accommodaties en wat het betekent als het aantal wijkcentra in de toekomst vermindert. De resultaten van dit onderzoek staan in de rapportage 'verkenning van het huidige gebruik van wijkcentra in Purmerend'. Gemiddeld is de bezetting van de wijkcentra 17% als je uitgaat van een 12-uurs norm. Het college neemt kennis van de resultaten van het onderzoek en stemt in met de geformuleerde uitgangspunten voor het accommodatiebeleid van wijkcentra en legt dit voor aan de gemeenteraad.

Woon-zorgcomplex Heel Europa
Tijdens de raadsvergadering van 30 september 2010 heeft de gemeenteraad besloten het voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan van het woon-zorgcomplex Heel Europa van de agenda te halen. Op advies van de raad verzocht het college de ontwikkelaar van het complex om met bewoners in gesprek te gaan over het ontwerp. Inmiddels is er invulling gegeven aan dit verzoek. Het college biedt nu de gemeenteraad het bestemmingsplan ter behandeling aan en adviseert de raad om te besluiten in de lijn van het eerder voorgelegde raadsvoorstel van 31 augustus 2010 met de woontoren van 60 meter.

Integraal huisvestingsplan onderwijs 2011-2012
De gemeente heeft de taak te voorzien in adequate onderwijshuisvesting voor basis- en speciaal (voortgezet) onderwijs. In Purmerend zijn 35 locaties voor primair onderwijs, twee locaties voor speciaal basisonderwijs en vijf locaties voor speciaal voortgezet onderwijs. In het concept integraal huisvestingsplan wordt aangegeven welke ontwikkelingen in onderwijshuisvesting in Purmerend voor de toekomst worden verwacht.
In lijn met de landelijke trend is ook in Purmerend, met uitzondering van de wijk Weidevenne, sprake van een daling in het aantal leerlingen. Momenteel is in Purmerend voldoende onderwijshuisvesting aanwezig. Hierbij zijn de lopende onderwijshuisvestingsprojecten meegenomen. Alleen in de Weidevenne wordt de komende jaren nog capaciteitstekort verwacht in de onderwijshuisvesting. Op langere termijn wordt in Purmerend een overschot aan onderwijshuisvesting voorzien. Dit betekent echter niet dat gebouwen kunnen worden afgestoten. Het college stelt het integraal huisvestingsplan 2011-2012 in concept vast. Alle schoolbesturen krijgen hiervan een exemplaar. Zij krijgen vier weken de tijd om hun standpunten kenbaar te maken. Het team accommodatiebeleid beoordeelt vervolgens deze inbreng en verwerkt dit in een definitief integraal huisvestingsplan.

Beleidsplan schuldhulpverlening
Purmerend heeft na een aantal jaren werken met schuldhulpverlening een nieuw beleidsplan. De kredietcrisis en daarmee een veranderde doelgroep, de afloop van de pilot Activa, maar ook een nieuw wetsvoorstel liggen hieraan te grondslag. Schuldhulpverlening gebeurt vanuit de visie dat iedereen zich moet beseffen dat je niet méér geld kunt besteden dan je inkomen toestaat. Dit is een voorwaarde om te kunnen participeren in de samenleving. Schuldhulpverlening is daarmee onderdeel van het sociaal beleid. Voor schuldhulpverlening komen alle Purmerenders in aanmerking die 18 jaar en ouder zijn, wonen in Purmerend, een problematische schuld hebben en gemotiveerd zijn die op te lossen. Het voorstel is om in Purmerend een volledig pakket aan schuldhulpverlening te blijven aanbieden: van intake tot en met schuldregeling en nazorg. Maar ook in te blijven zetten op preventie. Het college wenst nader onderzocht te hebben welke alternatieve uitvoeringsmogelijkheden er zijn. Daar moet duidelijkheid over zijn bij de begroting 2012, waardoor eventuele besluitvorming naar aanleiding van het onderzoek plaats kan vinden vanaf 2013. Tot die periode blijft de uitvoering van de schuldhulpverlening in eigen hand. Het college legt het beleidsplan schuldhulpverlening inclusief budgetvoorstel voor preventie, voor aan de gemeenteraad.

Geen bezwaar tegen hervatten werkzaamheden Nieuwstraat Het college heeft geen bezwaar tegen het hervatten van de werkzaamheden aan de Nieuwstraat 22-38. De werkzaamheden zijn gericht op het indrukken van damwanden en de bijbehorende graafwerkzaamheden. Tijdens de werkzaamheden wordt continu gemeten. Deze uitkomsten worden dagelijks door de gemeente aan de bewoners doorgegeven. De aannemer informeert de bewoners over bereikbaarheid van de woningen en de voortgang en planning van de werkzaamheden.