Belgische Federale Overheid


Overstromingen teisteren Zuid-Afrika en Mozambique

Datum: 17 februari 2011

Als gevolg van `La Niña' kent zuidelijk Afrika sinds december 2010 uitzonderlijk veel regenval, wat geleid heeft tot zware overstromingen. In Zuid-Afrika en Mozambique samen werden reeds 50.000 mensen getroffen, hun huizen en oogsten weggespoeld. Velen verblijven in voorlopige nederzettingen en kennen een verhoogd risico om ziektes overgedragen door besmet water op te lopen. België helpt via het Rode Kruis de getroffen bevolking aan zuiver drinkwater, hygiëne en gezondheidszorg.

Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika werden zowat 20.000 mensen in 9 provincies zwaar getroffen, en werden al een 70-tal doden geteld. De overstromingen schaden de infrastructuur en de oogsten, en doen het risico op ziekten
- die via besmet water worden overgedragen - verhogen. Zo is er o.m. in de provincie Limpopo sprake van cholera. Vele getroffen mensen leven in voorlopige nederzettingen, waar elementaire voorzieningen ontbreken of amper aanwezig zijn. De meest kwetsbare groepen hebben nood aan langdurige hulp, voor gezondheidszorg, hygiëne en zuiver water.

Het Zuid-Afrikaanse Rode Kruis bezorgt noodhulp aan 1.774 getroffen families, onder meer door het verdelen van jerrycans, voedselpakketten, dekens en hygiënepakketten. Daarnaast probeert men ook het uitbreken van ziekten te voorkomen door waterzuiveringproducten te verdelen. Men zet ook campagnes op om de bevolking te informeren over het verhoogde risico op ziekten als malaria en cholera en over maatregelen ter voorkoming van besmetting door vervuild water.

Om aan de verdere noden tegemoet te komen, heeft het Zuid-Afrikaanse Rode Kruis een nationale fondsenwervingscampagne gestart. Ze hoopt ruim
1 miljoen euro in te zamelen. België maakte 38.500 euro vrij voor de leniging van de meest dringende noden in Zuid-Afrika.

Mozambique
In Mozambique teisterde de regen vooral de zuidelijke en centrale provincies. Zowat 30.000 mensen werden er reeds getroffen door wateroverlast. Uit metingen blijkt dat het waterpeil in de bovenlopen van de Zambezi-, Limpopo- en Saverivieren sterk blijft stijgen, waardoor de situatie in het rivierbekken van de Zambezi de komende weken zal verergeren. Stuwmeren op deze rivieren lopen vol en sluizen in de stuwdammen moeten worden opengezet om het overtollige water af te voeren, waardoor bijkomende gebieden onder water kunnen komen te staan. In Mozambique werden sinds begin januari al een 300-tal gevallen van cholera gemeld, waarvan 13 met dodelijke afloop. Ook daar is het risico op besmet water scherp verhoogd.

Het Mozambikaanse Rode Kruis is, naast het verdelen van hulpgoederen en noodopvang van een 100-tal mensen in tijdelijke opvangcentra, vooral bezig met rampenpreventie, o.a. door het van nabij opvolgen van de situatie in het Zambezi rivierbekken en door informatieverstrekking aan de bevolking. Belangrijk is het sensibiliseren van mensen die in bedreigde gebieden wonen en hen overtuigen om tijdelijk naar hoger gelegen gebieden te trekken.

De komende weken zal noodhulp worden verleend aan een 20.000-tal mensen, o.a. via het verdelen van hulpgoederen en het zorgen voor noodopvang, zuiver water en sanitaire voorzieningen. De Belgische ontwikkelingssamenwerking heeft er 54.000 euro voor vrijgemaakt.