Gemeente Schagen

Voorlichtingsmiddag kindermishandeling

U bent bestuurder, professional en/of vrijwilliger van een bij Loket Schagen aangesloten organisatie. Uw organisatie heeft te maken met kinderen. In 2011 treedt de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling officieel in werking. De meldcode biedt professionals en organisaties handvatten voor het in de praktijk omgaan met vermoedens van kindermishandeling. De gemeente Schagen organiseert naar aanleiding van de invoering van de meldcode een voorlichtingsmiddag over kindermishandeling. Deze middag is nadrukkelijk bedoeld voor alle bestuurders, professionals en vrijwilligers, werkzaam bij de bij Loket Schagen aangesloten organisaties.

We vinden het belangrijk dat u allen geïnformeerd wordt over signalen en de mogelijkheden van handelen bij specifieke situaties met betrekking tot kindermishandeling. Met de informatie die u tijdens de bijeenkomst ontvangt kunt u binnen uw organisatie met elkaar in gesprek over situaties waarbij mogelijk sprake is van kindermishandeling.

Â

De voorlichtingmiddag vindt plaats:

Â

Op: donderdag 17 februari

Waar: Gemeentehuis Schagen, Raadzaal

Tijd: 15.00 â 17.00 uur

Â

Tijdens de voorlichtingsmiddag wordt informatie gegeven over:


- Wat is kindermishandeling en huiselijk geweld?


- Wat zijn signalen van kindermishandeling?


- Hoe werkt het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling en het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld? Wanneer kun je hen bellen en wat kun je verwachten als je hen belt?


- Wat kun je zelf doen als bestuurder, professional of vrijwilliger van een betrokken organisatie, als je kindermishandeling signaleert? Welke 5 stappen kun je zetten?

Â

Tijdens de bijeenkomst wordt informatie gegeven en kan men uitgebreid vragen stellen. U kunt zich opgeven tot 1 februari via email bij sjoerd.ribbers@schagen.nl . Vermeld hierbij uw naam, de instelling waarbij u werkzaam bent en uw functie.

Â

Achtergrond

De RAAK-aanpak is vanaf eind 2008 toegepast in Noord-Holland. RAAK staat voor Regionale Aanpak Kindermishandeling en heeft als doel het voorkomen, vroegtijdig signaleren, onderzoeken en tijdig stoppen van kindermishandeling.

Daarnaast voert de overheid per medio 2011 de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling in, om er voor te zorgen dat iedereen die met kinderen te maken heeft, weet wat te doen bij een vermoeden van kindermishandeling.

De meldcode biedt houvast voor zowel professionele organisaties als voor vrijwilligers die met kinderen werken en kindermishandeling signaleren.