Dienstenbond CNV

Nieuws

15 februari 2011

Cao-onderhandelingen Rabobank van start

Het is weer zover. Op dinsdag 15 februari 2011 gaan we met de cao onderhandelingen bij Rabobank beginnen. In deze info treft u daarover meer informatie aan.

Voorstellenbrief CNV Dienstenbond
Op basis van de reacties van de leden en na overleg met de kadergroep, hebben we de voorstellenbrief definitief vastgesteld. Aan de orde komen thema's als het sociaal statuut, natuurlijk de loonsverhoging, waarbij wij ook willen inzetten op een eenmalige uitkering tijdens de komende cao periode. Daarnaast willen wij de mogelijkheden voor mantelzorg aan de orde stellen en vragen we aandacht voor de nadere uitwerking van Rabobank Unplugged in combinatie ook met de blijvende inzetbaarheid van medewerkers. Een mooi lijstje met voorstellen waar Rabobank hopelijk positief op zal reageren.

Voorstellen van Rabobank
Natuurlijk heeft ook de Rabobank cao voorstellen gedaan voor de komende onderhandelingen. Gelukkig heeft Rabobank, anders dan vorig jaar, aangegeven te willen praten over een gematigde loonsverhoging. Dat zal het gesprek in elk geval een stuk makkelijker maken dan de vorige keer. Maar Rabobank wil desalniettemin ook een heleboel lastige punten aan de orde stellen. Een voorbeeld daarvan is de beloning. Kort gezegd menen zij dat de hoge functiegroepen te weinig verdienen en de middenfuncties te veel. Dit willen ze aanpassen. Daarnaast willen ze bijvoorbeeld ook de zaterdagtoeslag afschaffen, evenals het seniorenverlof en goede vrijdag als vrije dag. Het zal niet verbazen dat wij hier helemaal niet blij mee zijn. Het beloven dus nog stevige gesprekken te worden.

Planning
Ondanks een aantal lastige onderwerpen die op tafel liggen, hebben zowel de werkgever als de vakbonden dit keer wel gemeend de uitdaging aan te gaan om er geen lang slepende onderhandelingen van te maken. Natuurlijk moet snelheid niet ten koste gaan van de inhoud maar we hebben ons voorgenomen om efficiënt en inhoudelijk goed te onderhandelen zodat we tijdig voor het einde van de huidige cao een nieuwe akkoord kunnen hebben.

De planning is als volgt:
Dinsdag 15 februari 2011: werkgever en bonden lichten hun voorstellen toe.
Woensdag 9 maart 2011: 1e onderhandelingsdag.
Dinsdag 22 maart t/m donderdag 24 maart 2011: een onderhandel tweedaagse.
We hopen dan een eind gevorderd te zijn. Er zijn echter ook nog twee extra dagen gepland:
Donderdag 7 april 2011
Maandag 18 april 2011

We houden u natuurlijk op de hoogte!