PERSBERICHT
Amsterdam, 15 februari 2011
Provincie: ondanks kabinetsbeleid landschap op de schop
Hoewel het kabinet flink bezuinigt op landschapsbeheer en natuurontwikkeling, is de ontwikkeling van het landschap in de eerste plaats een taak van de Provincie. Bovendien staan er een aantal omstreden opgaven op de agenda die maken dat het landschap niet behouden kan worden zoals het was: door kustversterking, plaatsing van windturbines en de bouw van kassen en megastallen gaat het landschap compleet op de schop. De provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit van Noord-Holland, Miranda Reitsma, presenteert woensdag 16 februari haar visie:
Nieuwe landschappen - de cultuur van Noord-Holland Miranda Reitsma / PARK
ISBN 9789461053077 | Paperback | 160 pagina's
¤ 24,50
uitgave van SUN Trancity
>>
In het boek 'Nieuwe landschappen' onderzoekt de provincie Noord-Holland een nieuwe benadering van het ontwerp, beheer en gebruik van het landschap. Vier Noord-Hollandse opgaven zijn onderzocht: schaalvergroting in de landbouw en de plaatsing van windturbines, versterking van de zeewering met een vernieuwing van badplaatsen, ontwikkeling van de veenweiden en de omgang met het werelderfgoed (de Beemsterpolder, de Stelling van Amsterdam en de Waddenzee).
Festival van de ruimte
Aanstaande woensdag, 16 februari, wordt het boek gepresenteerd op het Festival van de Ruimte in de Lichtfabriek in Haarlem. Het congres gaat dieper in op het veranderend Noord-Hollands landschap en de zoektocht naar een nieuwe benadering van de grote opgaven. Het onderwerp blijkt flink de aandacht te trekken, want het festival is met 380 aanmeldingen en 70 overboekingen, helemaal vol. Aanleiding voor het congres en de publicatie is de afsluiting van het vierjarig provinciaal adviseurschap van Miranda Reitsma over 'ruimtelijke kwaliteit'. >>
Noord-Hollandse aanpak
Reitsma pleit voor een nieuwe manier van werken, de Noord-Hollandse aanpak. Al vroeg in het planproces moet de gewenste ruimtelijke kwaliteit bepaald worden. Collectieve waarden moeten dan het uitgangspunt zijn en niet de belangen van individuele partijen. Daarbij is culturele planologie essentieel, d.w.z. niet alleen ordening op ruimtelijke kenmerken, maar ook op historische, culturele, economische en sociale kenmerken. "Dit scherpe beleid van de provincie komt voort uit de behoefte om de voortdurende drang van gemeenten om nieuwe ontwikkelingen te starten, in te perken."
Verkiezingen
Met de Provinciale Staten Verkiezingen (2 maart) voor de deur komt 'Nieuwe landschappen' als geroepen. Hoewel de statenverkiezingen zoals gebruikelijk worden gedomineerd door landelijke politiek, biedt dit boek een helder perspectief op de rol en betekenis van de provincie in de ruimtelijke ordening. Het is de provincie die het algemeen belang voor ogen houdt, ordening aanbrengt en die de gemeenten corrigeert in hun ongebreidelde wens voor weer een nieuw bedrijvenpark of woningbouwlocatie.