D66

woensdag 16 februari 2011

Bezuinigen op zorgleerlingen is onverantwoord

D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham vindt het onverteerbaar dat minister Van Bijsterveldt zegt dat de kwaliteit van het onderwijs omhoog moet maar zij tegelijkertijd de bezuinigingen op onderwijs op elkaar stapelt.

Botte bezuiniging

Van Bijsterveldt wil 300 miljoen bezuinigen op passend onderwijs, terwijl er nog geen zicht is op de werkelijke omvang van `onterechte' zorgleerlingen. Van der Ham: "De minister verraadt daarmee dat het haar dus niet om de inhoud te doen is, maar om een botte bezuiniging. Op leerlingen met lichamelijke en geestelijke handicaps en gedragsproblemen, die de extra zorg juist nodig hebben. Docenten die zich willen bijscholen om deze leerlingen te begeleiden worden ontmoedigd door de bevriezing van de salarissen. Daarbij wordt eveneens fors bezuinigd op de jeugdzorg en op achterstandsscholen. De minister dendert met een bulldozer door een veld met de kwetsbaarste leerlingen."

Goedkoop is duurkoop

"Het kabinet moet allereerst zorgvuldig nagaan welke zorgleerling wel of niet terecht een indicatie heeft gekregen. Pas dan kan worden bepaald of, en zo ja hoeveel, er op het budget bezuinigd kan worden. Doet de regering dit niet, dan zal de toestroom van leerlingen naar het veel duurdere speciaal onderwijs alleen maar groter worden. Goedkoop wordt dan duurkoop." Aldus Van der Ham.

Boris van der Ham heeft bij het debat een alternatief plan ingediend. Om het passend onderwijs aan zorgleerlingen te financieren wil D66 af van de gratis schoolboeken en de maatschappelijke stage, die niet op een goede wijze bijdragen aan de kwaliteit van het onderwijs.

Lees hier het opinieartikel van Boris van der Ham in de Volkskrant van vandaag.