Stichting FOM 16 februari 2011

FOM en ALW zetten in op duurzame energie

Tien honoreringen binnen het programma 'Towards BioSolar Cells'

Binnen het programma Towards BioSolar Cells van de Stichting FOM en het NWO-gebied Aard- en levenswetenschappen (ALW) zijn tien onderzoeksvoorstellen gehonoreerd. Terwijl de details van de laatste voorstellen nog uitgewerkt worden, staan de eerste oio's en postdocs al in het lab. Zij doen fundamenteel onderzoek naar de primaire stappen in de fotosynthese. Met de resultaten kunnen nieuwe stappen worden gezet op het gebied van biozonnecellen en solar fuels. Figuur 1. Voorbeeld van een artificial leaf
vergroten Figuur 1. Voorbeeld van een artificial leaf De pijl aan de rechterkant staat voor zonlicht. In het midden verzorgen twee halfgeleiders de lichtabsorptie en de ladingsscheiding, waardoor water wordt gescheiden O en H^+. Tenslotte wordt H^+ aan de linkerkant omgezet in H ^. De vorming van zuurstof en waterstof wordt versneld door twee katalysatoren.

Fotosynthese
Een zonnecel zet zonlicht om in elektriciteit, maar kan de energie niet opslaan. Om dat voor elkaar te krijgen bestuderen onderzoekers fotosynthese in planten, het proces waarbij zonlicht wordt omgezet in brandstoffen. Als we dit efficiënter kunnen maken, leveren planten meer biomassa (en dus meer energie) per hectare op. De planten fungeren dan als biozonnecellen. Maar er wordt ook onderzoek gedaan naar soortgelijke processen in micro-organismen en in artificiële systemen. Dit noemen we solar fuels.

Kunstmatige bladeren
Een groot deel van het BioSolar Cells onderzoek gaat over 'artificial leaves', ofwel kunstmatige bladeren. Deze systemen zijn geïnspireerd op fotosynthese, maar worden volledig vervaardigd door onderzoekers. Artificial leaves zetten water met behulp van zonlicht om in waterstof. Dit kan opgeslagen worden in koolstofverbindingen, net als in een plant. BioSolar Cells brengt kennis uit heel Nederland samen, zodat de 'missing links' in het systeem opgehelderd kunnen worden.

Opzet van het programma
Towards BioSolar Cells is een samenwerking tussen FOM en ALW, met een bijdrage van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Het programma is onderdeel van het FES-programma 'BioSolar Cells'. Voor de open aanvraagronde was in totaal 7 miljoen euro beschikbaar. Er zijn er 25 aanvragen ingediend, waarvan er 10 zijn gehonoreerd. Het programma is multidisciplinair: de gehonoreerde voorstellen komen uit de fysica, chemie en biologie.

FOM en energie
Energieonderzoek is een speerpunt in de nieuwe strategie van FOM. Het FOM-Instituut voor Plasmafysica te Rijnhuizen wordt uitgebouwd tot een nationaal instituut voor funderend energieonderzoek op de campus van de TU/e. Daarnaast richt FOM focusgroepen op in dit thema en starten er nieuwe YES! fellowships (voor Young Energy Scientists). FOM is ook trekker van het NWO-thema Duurzame energie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mark de Graef, programmacoördinator bij FOM.