Persbericht
Den Haag 16 februari 2011
Ondernemers willen minder bestuurlijke drukte in Randstad
Meer dan de helft van de ondernemers in het westen van het land vindt de huidige provinciale indeling niet goed. Zij willen dat het aantal overheidsorganen afneemt. Dat blijkt uit een digitale enquête onder de leden van de regionale werkgeversorganisatie VNO-NCW West.
Van de respondenten heeft 29 procent voorkeur voor de optie: 'Eén bestuur voor de metropoolregio Amsterdam en één bestuur voor de metropoolregio Rotterdam-Den Haag. De metropoolregio's worden provincievrij'; op de voet gevolgd met 28 procent door 'Eén Randstad-provincie, waarin de huidige provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland opgaan'.
Ook het aantal gemeenten moet verminderen, vindt zeventig procent van de leden van VNO-NCW West. De provincies Noord- en Zuid-Holland tellen samen 130 gemeenten. Een ruime meerderheid van de respondenten (60%) wil het aantal gemeenten zelfs met 50 tot 100 terugbrengen.
Open vraag
De antwoorden op de open vraag naar andere mogelijkheden voor bestuurlijke herindeling in de Randstad waren zeer divers. Enkele reacties:
- Voeg Zuid-Holland samen met Zeeland en West-Brabant vanwege de havens. Voeg Noord-Holland samen met Flevoland (meerdere keren genoemd).
- Bereid samenwerking Rotterdam Den-Haag uit met West-Brabant en Antwerpen.
- Maximaal 3 overheidslagen: EU, rijk en gemeenten.
- Richt ontwikkelingmaatschappijen op in de Noord- en Zuidvleugel van de Randstad voor grote projecten.
Gouden tip voor Rutte
De ondernemers gaven premier Rutte ook nog een gouden tip mee. Enkele antwoorden op deze open vraag:
- Eén nieuwe regel, twee andere regels opheffen.
- Trek in alle gemeenten en provincies de regelgeving gelijk.
- Neem meteen de waterschappen en de stadsregio's mee in de bestuurlijke herindeling.
- Halveer het aantal ambtenaren, met name in gemeenten.
Respons
De enquête werd vorige week ingevuld door 207 leden van VNO-NCW West. Dat is bijna tien procent van het ledenbestand. Van de respondenten is 87 procent ondernemer. De overige respondenten werken voor instellingen die met het bedrijfsleven verbonden zijn, zoals locale ondernemersverenigingen of onderwijsinstellingen. Alle enquêteresultaten kunt u vinden op onze website: