Rijksdienst Cultureel Erfgoed


Haven Spakenburg beschermd dorpsgezicht

Persbericht | 16 feb 2011 - 09:16

Symbool van visserijcultuur rond Zuiderzee van nationaal historische betekenis

AMERSFOORT/SPAKENBURG - Het havengebied van Spakenburg is aangewezen als landelijk beschermd dorpsgezicht. De Oude en Nieuwe Haven met hun kenmerkende bebouwing vormen volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een karakteristiek voorbeeld van een voormalig vissersdorp aan de voormalige Zuiderzee en zijn daardoor van bijzondere historische betekenis.

Directeur Cees van 't Veen van de Rijksdienst overhandigt het officiële besluit vrijdag 18 februari om 14.00 uur aan wethouder Bert Koops van de gemeente Bunschoten, waar Spakenburg onder valt. Dat gebeurt op een toepasselijk plek: in de visafslag uit 1923, midden in het beschermde havengebied.

Door de ligging aan de Zuiderzee ontwikkelde Spakenburg zich al vanaf de middeleeuwen tot vissersdorp. De vissersvloot groeide in de 19e eeuw van 34 schepen in 1812 tot 193 schepen in 1892. De vissers bevoeren de vaak ondiepe zee met de botter, een speciale platbodem, en vingen haring, ansjovis, bot, paling, spiering en garnalen. Omdat de haven te klein werd, legde Spakenburg in 1886 een nieuwe haven aan en liet de oude uitdiepen.

Na de voltooiing van de Afsluitdijk in 1932, maar meer nog na de daarop volgende aanleg van de IJsselmeerpolders, nam het aantal vissers af en verloor de haven langzaam zijn economische functie. De nieuwe haven ging dienstdoen als jachthaven en de oude als toeristische trekpleisters en vaste aanlegplaats van de Bruine Vloot.

Het dorp heeft in al die jaren zijn karakteristieke vorm en bebouwing behouden, zowel aan de Haven- en Zeedijk als in de haaks op de haven gerichte steegjes. Gebouwen als de taanschuur, de visafslag, de visrokerij en de scheepswerf herinneren nog aan de vroegere bedrijvigheid. De aanwijzing tot beschermd dorpsgezicht is niet bedoeld om alle ontwikkelingen te bevriezen, maar om de karakteristieken van het vissersdorp te behouden. Eigenaren van woningen en andere panden in het dorp zullen voortaan een omgevingsvergunning moeten aanvragen als zij wijzigingen willen aanbrengen.

"Spakenburg staat symbool voor de visserijcultuur die ooit floreerde rond de Zuiderzee. Op veel plaatsen is die verdwenen, maar in Spakenburg is die nog heel herkenbaar aanwezig. Het dorp is een visserijbolwerk met een specifiek karakter en een eigenheid die we willen bewaren. Niet door er een stolp overheen te zetten, maar door de bijzondere karakteristieken te behouden in nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen," licht directeur Van 't Veen van de Rijksdienst de aanwijzing toe.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wijst sinds medio 1960 stads- en dorpsgezichten aan om hun historische en stedenbouwkundige karakteristieken te behouden. Op de lijst staan onder meer oude binnensteden als die van Amsterdam, Breda, Utrecht en Maastricht, typische vestingsteden als Naarden en Bourtange en Limburgse mijnsteden als Heerlen en Brunssum. Van de voormalige vissersplaatsen aan de Zuiderzee zijn eerder onder meer Urk en Medemblik aangewezen als beschermd gezicht.

Gezamenlijk persbericht van de gemeente Bunschoten en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed