GroenLinks
Europarlement wil concurrentiepact met tanden

Woensdag 16 februari 2011, 10:09u - Bas Eickhout

STRAATSBURG, 15 februari 2011 - De meeste fracties in het Europees Parlement zijn voorstander van sterker economisch bestuur in de eurozone, zo bleek vandaag in een debat met Commissievoorzitter Barroso. Het parlement is echter slecht te spreken over de aanpak die bondskanselier Merkel en president Sarkozy gekozen hebben met hun `pact voor concurrentievermogen'. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout vreest dat deze aanpak leidt tot een pact zonder tanden.

Het Europees Parlement kan instemmen met een snelle procedure voor wijziging van het Verdrag van Lissabon, zo bleek vandaag, om ervoor te zorgen dat de eurozone vanaf 2013 beschikt over een permanent noodfonds voor landen die dreigen te bezwijken onder hun schuldenlast. Het fonds moet het huidige, tijdelijke noodfonds vervangen. Wel wil het parlement van de eurolanden de verzekering dat de Europese Commissie een duidelijke rol krijgt bij de toepassing van dit permanente crisismechanisme, alvorens het in maart zijn definitieve standpunt bepaalt.

"De Commissie is het best in staat om te bepalen of landen die een beroep doen op het fonds zich houden aan de strenge voorwaarden die aan de steun verbonden zullen worden. De Commissie moet bovendien, anders dan de Raad van Ministers, in het openbaar rekenschap afleggen aan het Europees Parlement", stelt Bas Eickhout. "De burgers van de eurolanden, van wie eens te meer financiële solidariteit gevraagd wordt, hebben recht op die verantwoording."

"Het is dan ook belangrijk dat Commissievoorzitter Barroso zich niet buitenspel laat zetten door de nationale regeringen", vervolgt Eickhout. "Dat geldt nog sterker bij het concurrentiepact dat Merkel en Sarkozy begin deze maand hebben gelanceerd. Ik juich het toe dat ook Duitsland nu het belang ziet van een sterkere afstemming van het economisch beleid binnen de eurozone. De E van Economische en Monetaire Unie lijkt eindelijk invulling te krijgen. Het concurrentiepact is echter op lompe wijze gepresenteerd en zal in de huidige vorm niet werken."

"Afspraken tussen regeringsleiders, hoe plechtig ook, worden pas nageleefd als zij worden vastgelegd in Europese wetgeving. Die komt er alleen als de Europese Commissie het initiatief naar zich toetrekt en een tweede wetgevingspakket voor economic governance presenteert. Barroso heeft vandaag een actievere opstelling aangekondigd in de discussie over het pact. Dat werd tijd. Ik was blij te horen dat hij sprak over concurrentie én convergentie. Dat betekent dat niet alleen zuidelijke landen met een gebrek aan concurrentievermogen, maar ook de landen met een groot exportoverschot, zoals Duitsland, de maat moet worden genomen. Zij moeten hun binnenlandse vraag stimuleren, bijvoorbeeld door investeringen aan te jagen. Convergentie betekent ook dat er bindende afspraken moeten komen over een bodemtarief voor het belasten van de winsten van bedrijven. Zo kan een evenwichtiger pact tot stand komen, dat de pijn van hervormingen eerlijker verdeelt. Zo kan er een pact komen dat tanden heeft", aldus Eickhout.