Partij van de Arbeid
Den Haag, 15 februari 2011
Schriftelijke vragen van het lid Wolbert (PvdA) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
over het bericht dat de eigen bijdrage voor begeleiding pas na maanden werd vastgesteld en mensen nu geconfronteerd worden met nota's die kunnen oplopen tot honderden euro's, zonder dat ze een betalingsregeling wordt aangeboden
* Bent u op de hoogte van het gegeven dat de nota's voor de heffing van de eigen bijdrage voor begeleiding maanden te laat worden verzonden en dat sommige cliënten, - mensen met een lichamelijke beperking en/of psychiatrische problemen - zelfs op dit moment, 8 maanden na de invoering van de eigen bijdrage voor begeleiding, geen enkele nota van de eigen bijdrage voor begeleiding hebben ontvangen? Cliëntenmonitor Langdurige Zorg
* Bent u het met de PvdA-fractie eens dat deze gang van zaken onfatsoenlijk is omdat de mensen die het betreft in grote onzekerheid leven omdat zij ten eerste geen, of pas heel laat, inzicht hebben gekregen in hun eigen financiële positie en ten tweede bij het ontvangen van achterstallige nota's geen informatie hebben over mogelijke betalingsregelingen?
* Wat is de reden voor deze grote achterstanden bij het versturen van de nota's voor de eigen bijdrage? Wat gaat u er aan doen om deze achterstanden weg te werken en te voorkomen dat een dergelijks situatie zich nogmaals voordoet? Wanneer krijgen deze mensen zekerheid?
* Is bekend hoeveel mensen die nu een eigen bijdrage voor begeleiding moeten betalen in financiële problemen raakt? Hoeveel mensen hebben als gevolg hiervan bijzondere bijstand aangevraagd?
* Klopt de conclusie van de vierde meldactie van de Cliëntenmonitor Langdurige Zorg van oktober 2010 dat een kwart van de mensen die een eigen bijdrage voor begeleiding moeten gaan betalen de begeleiding heeft stopgezet of overweegt deze stop te zetten? Hoeveel mensen zijn gestopt met ambulante begeleiding als gevolg van de invoering van een eigen bijdrage?
* Waar zijn deze mensen die noodgedwongen moesten stoppen met begeleiding nu? Op welke andere plaatsen kloppen deze mensen aan voor hulp bij begeleiding? Welke gemeenten kent u die deze mensen een alternatief vanuit de WMO aanbieden? Welke alternatieven hebben gemeenten tot hun beschikking? Valt daaronder ook deskundige psychiatrische begeleiding? Hebben de gemeenten hiervoor voldoende expertise en middelen ter beschikking?
* Bent u het met de PvdA eens dat de eigen bijdrage voor begeleiding als bezuinigingsmaatregel onverantwoord is, dat deze niet geholpen zijn met het wegblijven van begeleiding omdat zij hierdoor op den duur meer kans hebben op terugval of onnodige complicaties?
PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Partij van de Arbeid
Partij van de Arbeid