Politie Hollands Midden

Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg - Goede inbraakpreventie loont

Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg, 15-02-2011 o Politie Hollands Midden en de gemeente Katwijk vestigden begin dit jaar de aandacht op het belang van inbraakpreventie. De afgelopen jaren bleken in de eerste maanden van het nieuwe jaar meer inbraken voor te komen dan in de rest van het jaar.

In januari 2011 is er 8 keer ingebroken in Katwijk en zijn er 11 pogingen daartoe geweest (dus 11 niet geslaagde pogingen). Vorig jaar waren er in januari 19 inbraken. Toen registreerde de politie de pogingen nog niet expliciet. Met andere woorden: het aantal inbraken is flink gedaald. Met 11 mislukte pogingen kun je ook stellen dat het hebben van goed hang- en sluitwerk loont.

Met Politiekeurmerk daalt risico op woningbraak met 90% Een gemiddelde inbraak duurt slechts 30 seconden. Een inbreker die langer dan een paar minuten nodig heeft, staakt meestal zijn poging. Uit diverse onderzoeken blijkt dan ook dat de kans op een woninginbraak met 90% daalt als een huis is voorzien van een Keurmerk Veilig Wonen.

Tips om woninginbraken te voorkomen - Doe deuren altijd op slot. Juist als u maar even weg bent of heel even naar boven gaat. - Sluit ramen en deuren waarop geen zicht is. - Breng goed hang- en sluitwerk aan op uw ramen en deuren. - Laat nooit de sleutel aan de binnenzijde van het slot zitten. - Berg huissleutels uit het zicht en op een vaste plaats op. - Zorg dat uw huis een bewoonde indruk maakt, ook tijdens uw afwezigheid. - Laat geen geld, waardevolle papieren, sieraden, telefoons of laptops in het zicht liggen. - Zet ladders, vuilcontainers en andere dingen waar op geklommen kan worden weg. - Plaats sensorverlichting op inbraak gevoelige plaatsen. - Plaats nooit berichten over uw vakantie/afwezigheid op sites die toegankelijk zijn voor onbekenden zoals Hyves en Twitter. - Gebruik registratiekaarten van de politie. Maak foto's van waardevolle voorwerpen. Zo vergroot u de kans dat eigendommen snel terug gevonden worden. - Als u in de buurt iets verdachts ziet, bel direct de politie. Noteer zo mogelijk kentekens en andere bijzondere kenmerken.

1-1-2, daar pak je ook inbrekers mee Ziet u iemand zich verdacht ophouden bij woningen? Bel dan direct 1-1-2 en onthoud in ieder geval het signalement van de verdachte. Ook bij dit soort situaties telt iedere seconde. Veel mensen denken dat het nummer is bedoeld als er mensenlevens op het spel staan, terwijl het nummer gebeld kan worden in alle gevallen wanneer elke seconde telt. Door te bellen bij heterdaadsituaties wordt de kans groter dat de daders gepakt worden. 1-1-2 daar pak je dus ook inbrekers mee.

Meer informatie Voor spoedeisende zaken belt u 112. Wilt u de politie spreken en is het geen spoed, bel dan 0900 8844. Op www.veiligheidswijzer.nl vindt u informatie over veiligheid en nuttige, concrete informatie en tips.

Kent u de dader? Bel Meld Misdaad Anoniem Meld Misdaad Anoniem is de meldlijn waar u anoniem informatie kunt geven over misdaden, fraude en ook inbraken en pogingen daartoe. Zo draagt u bij aan een veilige leefomgeving. Iets te melden? U kunt gratis bellen met 0800 7000. Voor meer informatie kijkt u op http://www.meldmisdaadanoniem.nl.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeente Katwijk en de Politie Hollands Midden. Voor vragen kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie van de gemeente Katwijk.