Rijksvoorlichtingsdienst
Tuchtrechtelijke maatregelen tegen advocaten openbaar
Cliënten moeten eenvoudig kunnen nagaan of iemand in het verleden is geschorst of geschrapt als advocaat. Dat staat in een nieuw onderdeel van een wetswijziging, die staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Hij wil de Advocatenwet zo aanpassen dat aan advocaten onherroepelijk opgelegde schorsingen en ontzettingen uit het beroep via een openbaar register zijn terug te vinden.
Het openbaar maken van tuchtrechtelijke maatregelen draagt bij aan aan de transparantie en integriteit van het beroep. De kennis hierover kan cliënten helpen bij het maken van een zorgvuldige keuze voor een advocaat. Van openbare toegankelijkheid van informatie over opgelegde maatregelen gaat bovendien een zuiverende werking uit, schrijft staatssecretaris Teeven.
Op basis van de huidige wet wordt in de praktijk slechts in uitzonderlijke gevallen een tuchtrechtelijke uitspraak openbaar gemaakt. De reden lijkt te zijn dat openbaarmaking nu vaak wordt gezien als een verzwaring van een opgelegde maatregel. De voorgestelde wetswijziging houdt in dat alle aan advocaten onherroepelijk opgelegde schorsingen voor de duur van tien jaar zijn te raadplegen via een openbaar register. Opgelegde ontzettingen uit het beroep blijven ook na deze periode van tien jaar voor iedereen inzichtelijk.
Omdat ook spoedshalve opgelegde schorsingen of voorlopige voorzieningen tijdelijk van invloed zijn op de bevoegdheden van een advocaat, dienen ook die voor de duur van de maatregel in het openbare register te worden opgenomen.
Lichtere tuchtrechtelijke maatregelen (waarschuwingen en berispingen) worden niet openbaar gemaakt. Wanneer zo'n maatregel tot in lengte van jaren aan een advocaat blijft kleven en voor een ieder kenbaar blijft, kan een geringe misstap in het verleden de advocaat lange tijd blijven achtervolgen, ook als hij zijn taakuitoefening sindsdien geheel op orde heeft. Voor het in de hoedanigheid van advocaat mogen optreden, maakt het opleggen van een waarschuwing of berisping bovendien niets uit. Hij blijft immers bevoegd om als advocaat op te treden. Het openbaar maken voor een ieder van deze lichtere maatregelen zou daarom disproportioneel zijn.
RVD Mediafeed