Stichting Biologica
HCl voor bijsturen pekelbad gehandhaafd
Eind januari heeft de Europese Commissie besloten het gebruik van HCl
(zoutzuur) bij kaasbereiding voorlopig te handhaven. Dit besluit is met
instemming begroet door Nederlandse kaasbereiders. HCl is een zuur dat
in Nederland al decennia lang wordt gebruikt om de zuurgraad van
pekelbaden bij te sturen. Een pekelbad met de juiste zuurgraad is
essentieel voor een goede korst om de kaas. Deze korst verkleint de
kans op schimmels en zorgt ervoor dat kazen heel oud kunnen worden.
Overjarige harde Nederlandse kazen zijn een specialiteit.
De sector heeft met steun van het ministerie van EL&I en het
productschap Zuivel onderzoek opgestart naar alternatieve, minder
sterke zuren. Maar men wil op geen enkele manier inleveren op de hoge
kwaliteit van de Nederlandse biologische kazen en is daarom verheugd
dat het onderzoek na het besluit van de Commissie op een zorgvuldige
manier kan worden uitgevoerd en afgerond.
»