Ingezonden persbericht
Persbericht
Surreëel: foto's uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen
12 februari - 15 mei 2011
Museum Boijmans Van Beuningen bezit een rijkgeschakeerde fotocollectie met bijna 1.000 kunstfoto's. Deze tentoonstelling brengt fotografie uit verschillende periodes en van diverse kunstenaars bijeen onder de noemer 'Surreëel'. Het toont op associatieve wijze hoe kunstenaars in de afgelopen decennia op verschillende manieren spelen met realiteit en fictie via het medium fotografie.
Link naar het persbericht in PDF en beeldmateriaal
Fotografie is door Museum Boijmans Van Beuningen nooit als apart gebied verzameld, maar is onderdeel van de collectie moderne en hedendaagse kunst. Een belangrijke kern van de collectie moderne kunst wordt gevormd door het surrealisme, dat Museum Boijmans Van Beuningen als enige museum in Nederland al sinds de jaren zestig verzamelt. Zo bezit het museum een aantal surrealistische foto's, naast onder andere schilderijen, tekeningen en sculpturen van kunstenaars als Salvador Dalí, René Magritte en Max Ernst. Verder zijn er in de museumcollectie verschillende recentere werken van Nederlandse en internationale kunstenaars, die via het medium van de fotografie hun dromen, obsessies en angsten verbeelden. Het thema 'Surreëel' biedt de mogelijkheid om op speelse wijze verbanden binnen de zo diverse fotoverzameling aan te wijzen
Het surreële lichaam
In de moderne en hedendaagse kunst is het lichaam niet meer onaantastbaar en dient vaak als middel om de kijker te boeien of juist te verontrusten. Het menselijk lichaam speelt dan ook een centrale rol in deze tentoonstelling. Kunstenaars als Inez van Lamsweerde, Wally Elenbaas en Paul Kooiker fragmentariseren en ondermijnen in hun werk het menselijk lichaam: we zien soms enkel delen van het lichaam, waardoor het model ontzield raakt. Zo combineert Van Lamsweerde seksualiteit met kinderlijke onschuld, wat haar foto's bizar en onbehaaglijk maakt. Met digitale manipulatie vervormt Van Lamsweerde de lichamen van haar modellen tot ze aan de eisen van de modewereld voldoen.
In het werk van Hans Bellmer, Hiroshi Sugimoto en Cindy Sherman ontbreekt het echte lichaam juist en wordt een voorwerp gefotografeerd alsof het om een levend wezen zou gaan. Poppen vormen daarvoor een geliefd middel. Hans Bellmer probeert de pop via fotografie tot een echte vrouw om te toveren en zo zijn fantasieën te verwezenlijken. Cindy Sherman zoekt in 'Sex Pictures' de confrontatie op met diezelfde seksuele fantasie door deze belachelijk te maken. De pop wordt in haar foto's een pornoactrice en lijkt zo steeds meer een mens van vlees en bloed.
Hans Bellmer
In het Gemeentemuseum Den Haag is de tentoonstelling 'Hans Bellmer-Louise Bourgeois. Double Sexus' nog tot en met 16 januari 2011 te zien. Hierin wordt het werk van Bourgeois vergeleken met dat van de Duitse kunstenaar Hans Bellmer, waarmee opmerkelijke parallellen te ontdekken zijn.
Museum Boijmans Van Beuningen
Museumpark 18-20
3015 CX Rotterdam
Postbus 2277
3000 CG Rotterdam
Ingezonden persbericht