Breda aan de slag met ondernemerschap in de wijk
Onder de naam "Human Capital in de Wijk" start de Gemeente Breda een project om ondernemerschap en bedrijvigheid in de wijk te stimuleren. In de hele stad komen vijf steunpunten met ondernemerscoaches om potentiële starters in de wijk op weg te helpen. Mensen die een bedrijf willen beginnen, kunnen in een of meerdere gesprekken met de coach de haalbaarheid van het idee toetsen. Voor de ondernemers die daarna verder willen zijn er allerlei ondersteuningsmaatregelen. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan het bieden van bedrijfsruimte in de wijk. Het project loopt tot en met 2013.
De ondernemerscoaches fungeren als eerste aanspreekpunt in de wijk. Naast de inzet van ondernemerscoaches biedt het project 'Human Capital in de wijk" de ondernemers instrumenten bij het starten van een bedrijf tegen een gereduceerd tarief. Zo wordt er een training ontwikkeld samen met onder andere de Kamer van Koophandel en onderwijsinstellingen en geeft de Belastingdienst voorlichting over de relatie Ondernemer-Belastingdienst. Daarnaast zet het servicepunt Starters en Ondernemers begeleidingstrajecten op voor uitkeringsgerechtigden en kunnen ondernemers bij het servicepunt terecht voor microfinanciering. Een studentenpool van ROC en/of hogescholen kan de ondernemer ondersteunen met de uitvoering van administratieve taken, marktonderzoek, ICT ondersteuning en secretarieel werk.
Wethouder Cees Meeuwis van Werk en Ondernemen: "Het stimuleren van ondernemerschap en bedrijvigheid in de wijk staat voorop. Daarnaast biedt de samenwerking met partijen in de stad de startende ondernemer alle mogelijkheden om een bedrijfje te beginnen. Met de steun van de provincie en Europa kunnen we hier de komende jaren een goede invulling aan geven."
Nog een reden om dit project te starten is het verbeteren van het aanbod aan bedrijfsruimte in wijken. De toename van het aantal kleine bedrijven leidt tot meer behoefte aan kleinere werk-situaties dichtbij huis, waardoor wonen en werken beter te combineren zijn. Ook wil de gemeente bepaalde winkelgebieden behoeden voor leegstand door deze te transformeren naar bedrijfsruimten. Dit draagt ook bij aan de veiligheid en leefbaarheid in de wijk.
Daarnaast bieden andere (semi-)publieke instanties en gespecialiseerde adviseurs (zoals de Kamer van Koophandel, de Belastingdienst en het UWV) een gezamenlijk pakket van diensten aan. Hiermee verbetert de dienstverlening aan starters aanzienlijk.
De afgelopen jaren is veel ervaring opgedaan met een wijkgerichte aanpak. Een sterk punt is de ervaring met persoonlijke en actieve benadering van ondernemerscoaches. Er wordt een nieuwe doelgroep bereikt die meer starters en een betere kwaliteit van de ondernemingen oplevert. Bijna 80% van de starters begint vanuit huis, het is goed voor de economie hier extra aandacht aan te geven.
Het project is met cofinanciering van Europa en de provincie tot stand gekomen en sluit goed aan bij de doelstelling uit het coalitieakkoord @Breda om ondernemerschap en bedrijvigheid in de wijk te stimuleren.
Ook de doelstellingen uit de 'Visie Kleinschalige Bedrijvigheid' uit 2009 sluiten hier goed bij aan: het bieden van adequate huisvesting; het bevorderen van kennis en ondernemerschap; het verbeteren van de dienstverlening en het stimuleren van nieuwe bedrijvigheid.
Gemeente Breda