Ingezonden persbericht


Texel geniet dit voorjaar van witte deken

SNEEUWKLOKJESWANDELING EN BLOEMBOLLENFIETSROUTE WEGENS SUCCES herhaald

Den Burg, 9 februari 2011 - De komst van de lente wordt op Texel gevierd met een witte deken van sneeuwklokjes. De commerciële teelt van sneeuwklokjes is oorzaak van de overvloed van in het wild verspreide sneeuwklokjes, zichtbaar over het gehele eiland langs de typische Texelse 'tuunwallen', in het bos en boomsingels. Half februari is de mooiste tijd voor een sneeuwklokjeswandeling in De Dennen. Na de bloeitijd van de witte bolletjes nemen andere bloembollen het over. De Bloembollenfietsroute leidt de fietser langs de bollenpracht op Texel.

Sneeuwklokjeswandeling

De sneeuwklokjeswandeling in de bospercelen van De Dennen duurt ongeveer een uur (4,5 km). De route staat onder de titel 'Wandelen langs woeste gronden' in '24 Fiets- en Wandelroutes' van VVV Texel. Deze natuurroute is geheel bewegwijzerd en ook terug te vinden op de kaart van Texel, verkrijgbaar bij de VVV in Den Burg en via de webshop op www.texel.net. Ook zijn er speciale sneeuwklokjestochten met de Jan Plezier.

Bloembollenroute

Jaarlijks sieren duizenden bloeiende bloembollen het Texelse landschap in gele, blauwe, rode en oranje vlakken. Wandelend of fietsend kan de bezoeker genieten van geur en kleur en een zeer gevarieerde selectie bloembollen. De Texelse Bloembollenroute is geopend van april tot medio mei en kent een Noordelijke en Zuidelijke fietsroute. Deze laatste komt langs een tulpenpluktuin. Een gratis folder met de twee fietsroutes is verkrijgbaar bij VVV Texel in Den Burg, zolang de voorraad strekt, en kan worden gedownload via www.texel.net.

Bloembollencultuur

Veel Texelaars vertrokken in de jaren vijftig en zestig naar Frankrijk om daar sneeuwklokjes te steken. Dit 'onkruid' was daar niet gewenst. Zij verbleven er maanden achtereen en brachten de bolletjes naar Texel, waar de teelt van sneeuwklokjes tot succesvolle commerciële handel leidde.

De bloembollencultuur van Texel is ontstaan aan het eind van de 18e eeuw. De Texelaars teelden aanvankelijk de narcis, omdat het klimaat op het eiland daar heel geschikt voor is. Vandaag de dag wordt zo'n 225 ha bloembollen geteeld en is het assortiment uitgebreid naar alle mogelijke soorten. Deelnemers aan de Bloembollenfietsroute komen langs een bloembollenpluktuin, waar zij zelf boeketten kunnen plukken.



Ingezonden persbericht