Ingezonden persbericht


Onderzoek naar politieke wensen onder bewoners in Apeldoorn

Leefbaar Apeldoorn bestaat bijna 12 jaar. Vanaf de oprichting is de partij direct succesvol. In de verkiezingen van 2002 werden zeven raadszetels gehaald en kreeg Leefbaar Apeldoorn zitting in het college van B&W. Ook in de verkiezingen die volgden bleef Leefbaar Apeldoorn succesvol, hoewel dit niet meer heeft geleid tot deelname aan het college.
Leefbaar Apeldoorn heeft vanaf de oprichting een aantal belangrijke beleidsuitgangspunten gehad. Voorbeelden daarvan zijn een meer wijkgerichte aanpak, goede ontsluiting van stad en wijken, goed luisteren naar burgers, waardering voor vrijwilligers en verenigingen, niet in te dichte bebouwing bouwen. Op initiatief van Leefbaar is het Verenigingsbureau opgericht dat verenigingen en vrijwilligers ondersteunt. De Oost-Veluweweg is mede door de aanhoudende inzet van Leefbaar verdubbeld en de wijk Zuidbroek heeft een tweede ontsluitingsweg gekregen.
Leefbaar Apeldoorn heeft de verbinding altijd gezocht door naar de belanghebbenden toe te gaan. Bij vrijwel elke bijeenkomst is Leefbaar Apeldoorn aanwezig. Een goed voorbeeld hiervan is het feit dat Leefbaar bij vrijwel elke dorps- of wijkraad een vaste gast is. In het begin was Leefbaar Apeldoorn de enige politieke partij, inmiddels zijn op de bijeenkomsten van de dorps- en wijkraden veel meer partijen aanwezig.

Een belangrijk deel van de oorspronkelijke doelstellingen van Leefbaar Apeldoorn is gerealiseerd. Een ander deel is overgenomen door andere partijen, of is "in uitvoering".
Het wordt dus tijd dat Leefbaar Apeldoorn haar oor weer te luister gaat leggen bij de Apeldoornse bevolking.
Uiteraard doen we dat, zoals we dat al jaren doen, door goed te luisteren naar de wensen van de dorps- en wijkraden en de diverse instellingen, maar we willen ook de "gewone Apeldoorners" spreken en horen wat zij, in de toekomst, verwachten van Leefbaar Apeldoorn. Waar moeten zij zich voor in gaan zetten?
Daarvoor gaan we, met een professioneel onderzoeksbureau (Markingpoint), Apeldoorners vragen wat zij belangrijk vinden. Zaken als minder belasting en een goede openbare ruimte zullen daar ongetwijfeld ook tussen zitten, maar daar gaat het in de enquête nu niet om. Daarin willen we juist op zoek naar de wensen op de langere termijn. Hoe wordt gedacht over de samenleving en wat willen ze bijvoorbeeld aan voorzieningen in stand houden?
Het is belangrijk dit te weten, zodat we ons programma daarop af kunnen stemmen en ook naar de toekomst de partij te blijven die oog heeft voor wat de Apeldoorners belangrijk vinden.

Natuurlijk blijft Leefbaar Apeldoorn de partij die het belangrijk vindt om er voor alle Apeldoorners te zijn. We zijn niet gebonden aan richtlijnen en structuren die de landelijke partijen wel hebben. Juist omdat we lokaal geworteld en betrokken zijn, hebben we ook de flexibiliteit om goed te anticiperen op de wensen van de Apeldoorners. Politiek veel wordt bedreven op een wat hoger abstractieniveau en zal soms de individuele inwoner niet aanspreken. Ons doel blijft de verbinding leggen met de samenleving en vanuit onze eigen identiteit de wensen van "de Apeldoorner" zo veel mogelijk te realiseren.