Veilig Amsterdam

b
Amsterdam pakt burenoverlast aan

9 februari 2011

Amsterdam wil het aantal meldingen van burengerucht verder terugdringen en de leefbaarheid in buurten vergroten. In maart start de gemeente samen met de politie en woningbouwcorporatie Eigen Haard een proef om nieuwe huurders in de Dichtersbuurt te screenen. Huurders waarvan op basis van politie-informatie verwacht wordt dat zij voor (drugsgerelateerde) overlast zorgen, worden niet toegelaten tot de buurt. Zij krijgen elders in de stad een woning aangeboden. Ook komt in alle Amsterdamse stadsdelen de mogelijkheid om in geval van burenruzies professionele bemiddeling in te zetten.

Al jaren is burengerucht de meest voorkomende vorm van overlast. In Amsterdam kwamen hierover in 2010 ruim 12.500 meldingen binnen bij de politie. Al zijn er duizend minder meldingen dan in 2009, toch is in sommige buurten sprake van structurele overlast voor bewoners. Het gaat om zware en lichte vormen van overlast, van handel in drugs vanuit een woning tot geluidsoverlast door de buren. Amsterdam onderneemt veel om de wijken leefbaar te houden en overlast door bewoners in en rond hun woning tegen te gaan. Zo zijn vorig jaar twaalf woningen op last van de burgemeester gesloten door de aanwezigheid van drugs. Toch is de huidige inzet in sommige buurten niet voldoende. Dit komt ook omdat te veel mensen met eenzelfde problematiek instromen, waardoor een eenzijdige bevolkingssamenstelling ontstaat en de buurt verloedert.

Screening nieuwe huurders Dichtersbuurt

In de Dichtersbuurt in stadsdeel Nieuw-West is al jaren structurele overlast door huurders en niet-huurders. In sommige woningen wordt harddrugs gebruikt, of wordt gedeald. De politie en gemeente treden hier met succes tegen op. In 2010 kwamen in de buurt 169 meldingen van overlast binnen, tegen 220 in 2009 en 291 in 2008. Om de overlast structureel terug te dringen voert woningbouwcorporatie Eigen Haard een aanvullende toets in voor nieuwe huurders in dit gebied. Deze toets bestaat uit een screening van kandidaat-huurders door de politie op drugsgerelateerde antecedenten in de afgelopen twee jaar. Als hier sprake van is, wordt de huurder niet tot de buurt toegelaten. Eigen Haard biedt deze huurder binnen drie maanden elders een woning aan. Deze informatieuitwisseling vindt plaats op basis van een speciaal convenant en kent strikte vereisten voor vertrouwelijkheid en zorgvuldigheid. Kandidaat-huurders zijn niet verplicht om mee te werken aan deze toets. Hun huuraanvraag voor deze buurt wordt dan niet verder in behandeling genomen. De proef duurt één jaar.

Buurtbemiddeling in alle stadsdelen

Op maandag 7 februari heeft de gemeente Amsterdam het vervolgconvenant Beterburen met alle stadsdelen, de Amsterdamse woningcorporaties en de politie Amsterdam-Amstelland getekend. Sinds 2004 bemiddelen getrainde vrijwilligers van Stichting Beterburen bij conflicten tussen buren in Amsterdam. Het aantal aanmeldingen is gestegen van 62 in 2004 naar 760 in 2010. In 63% van de gevallen is het gelukt om een oplossing te vinden. De doelstelling van Beterburen is om mensen te helpen zelf conflicten met de buren op te lossen. Met het vervolgconvenant wil Amsterdam de woonoverlast verminderen en escalaties in de buurt voorkomen. Door vroeg problemen te signaleren en de zelfredzaamheid van bewoners te vergroten, worden de leefbaarheid en gemeenschapszin in de buurt versterkt. Voor het eerst tekenen alle stadsdelen mee. In heel Amsterdam zijn ongeveer 175 getrainde bemiddelaars actief.
---